Σπάνια επίθεση της Βορείου Κορέας στην Κίνα: Μη δοκιμάζετε την υπομονή μας

Σπάνια και δριμεία κριτική στην Κίνα άσκησε η Βόρεια Κορέα, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε το Πεκίνο ότι δοκιμάζει την υπομονή της με τις «απερίσκεπτες ενέργειές» του. Τονίζει δε ότι η υποβάθμιση των διμερών σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε αδιευκρίνιστες «σοβαρές συνέπειες».

Ο Βορράς αποσαφηνίζει πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, απορρίπτοντας την έκκληση της Κίνας για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το βορειοκορεατικό σχόλιο επικαλείται πρόσφατα άρθρα γνώμης που έχουν δημοσιευτεί σε κρατικές κινεζικές εφημερίδες, σημειώνοντας πως τα επίμαχα κείμενα προσπαθούν να κρύψουν την απόφαση του Πεκίνου να «χορεύει στη μουσική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ πιέζει την Κίνα να περιορίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να δράση μονομερώς εάν χρειαστεί.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος της Βορείου Κορέας στη διεθνή σκηνή, όμως στις αρχές του έτους ανέστειλε τις εισαγωγές βορειοκορεατικού άνθρακα, εναρμονιζόμενη με τις οικονομικές κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σπάνιο για την Πιονγκγιάνγκ να επιτίθεται κατ’ αυτόν τρόπο και τόσο ανοιχτά στην Κίνα. Στο παρελθόν, σε περίπτωση που ήθελε να ασκήσει κριτική, ο Βορράς αναφερόταν διπλωματικά σε «γειτονική χώρα».

Όταν ρωτήθηκε για τα βορειοκορεατικά δημοσιεύματα, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε απλώς ότι πάγια θέση του Πεκίνου είναι η ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων με το Βορρά.
Πηγή: skai.gr