Γιάνης υπέρ Μακρόν: Τι μού είπε ο Εμανουέλ - Μύδροι κατά Λεπέν και Σαπέν

Tην ανάγκη η γαλλική Αριστερά να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής εκφράζει ο οικονομολόγος, και ιδρυτής του κινήματος DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian. Ο κ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει τι τού είχε πει για την Ελλάδα ο Εμανουέλ Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, ενώ εξαπολύει μύδρους κατά της «φασίστριας» Λεπέν αλλά και κατά του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τον οποίο εγκαλεί για διγλωσσία έναντι της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δικαιολογεί τους «προοδευτικούς» για την οργή τους κατά του «φιλελεύθερου κατεστημένου» που νοιώθει άνετα με τον Μακρόν «ένα πρώην τραπεζίτη χωρίς εμπειρία στην πολιτική πριν του ανατεθεί για μικρό χρονικό διάστημα η θέση του υπουργού Οικονομίας από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν είναι δύσκολο να ταυτιστείς με τα αισθήματα της Γαλλικής Αριστεράς ότι το φιλελεύθερο κατεστημένο παίρνει ό,τι του αξίζει με την άνοδο της Λεπέν. Το 2015, το ίδιο κατεστημένο που σήμερα στηρίζει τον Μακρόν και βάλλει κατά των ‘'εναλλακτικών στοιχείων’’, των παρανοϊκών οικονομικών και του αυταρχισμού της Λεπέν, του Ντόναλντ Τραμπ, του Ukip και άλλων, εξαπέλυσε μια άκρως αποτελεσματική εκστρατεία ψευδούς και δολοφονίας χαρακτήρα για να υπονομεύσει τη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση στην οποία υπηρέτησα».

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, «η γαλλική Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει αυτό το λυπηρό επεισόδιο. Αλλά η απόφαση πολλών αριστερών να κρατήσουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν είναι ασυγχώρητη. Η επιτακτική ανάγκη να αντιταχθούμε στον ρατσισμό κατισχύει της αντίθεσης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Η πίστη στα θεσμικά αντίβαρα και στην ιδέα ότι το κράτος δικαίου θα εμπόδιζε τη Λεπέν να στρέψει την κρατική εξουσία σε βάρος των ευάλωτων, δεν μπορεί να επιτρέψει στην Αριστερά να διακινδυνεύει επικράτηση της ηγέτιδας της Ακροδεξιάς προειδοποιεί ο πρώην υπουργός. Οι πρώτες 100 μέρες του Τραμπ (στην κυβέρνηση), επισημαίνει. με την συντονισμένη καταστολή των αλλοδαπών που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, το επιβεβαιώνουν.

«Αλλά υπάρχει και δεύτερος λόγος για την υποστήριξη του Μακρόν: κατά τη διάρκεια της άμβλυνσης της ελληνικής άνοιξης το 2015, οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες στη Γαλλία (υπό τον Ολάντ) και στη Γερμανία (στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελας Μέρκελ) εναγκαλίστηκαν τα ίδια κτηνώδη πρότυπα με τη συντηρητική Δεξιά» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θυμάμαι την πρώτη μου συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Σοσιαλιστικής Γαλλίας, Mισέλ Σαπέν. Όταν μιλήσαμε ιδιωτικά, ήταν γεμάτος ζοφερή συντροφικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ωστόσο, μίλησε όπως ο σκληρός υπέρμαχος της λιτότητας Βόλφγκανκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανικής Δημοκρατίας. Ενώ βγαίναμε από την αίθουσα τύπου, o Σαπέν γύρισε αμέσως στο ‘’φιλικό’’ (bonhomie). Στράφηκα προς αυτόν και ρώτησα μισοαστεία μισοσοβαρά: ‘’Ποιος είσαι εσύ και τι έκανες στον Mισέλ μου;’’ Είπε: ‘’Γιάνη, πρέπει να καταλάβεις ότι η Γαλλία δεν είναι αυτή που ήταν’’» αναφέρει χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «υποταγή» του Σαπέν στη Γερμανία. O Γιάνης Βαρουφάκης προσθέτει ότι τόσο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ όσο και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «υιοθέτησαν τα χειρότερα και πιο επιθετικά στοιχεία της προπαγάνδας των πιστωτών έναντι της κυβέρνησής μας».

Αντίθετα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι ο Μακρόν δεν βγήκε από τον δοκιμαστικό σωλήνα της σοσιαλδημοκρατικής κομματικής πολιτικής και ήταν ο μόνος υπουργός του γαλλογερμανικού άξονα που διακινδύνευσε το πολιτικό του κεφάλαιο στηρίζοντας την Ελλάδα το 2015. «Όπως αναφέρω στο νέο μου βιβλίο (και σχολίασα στη Le Monde), ο Μακρόν αντιλήφθηκε ότι αυτό που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και η τρόικα έκαναν στην κυβέρνησή μας και, κυρίως, στο λαό μας, ήταν επιζήμιο για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει.

«Σε ένα γραπτό μήνυμα, με το οποίο ανακοίνωσε την προθυμία του να παρέμβει και να προσπαθήσει να τερματίσει την ασφυξία μας, μου είπε ότι αγωνίστηκε να πείσει τον Ολάντ και τον (αντικαγκελάριο της Γερμανίας) Γκάμπριελ να βρουν μια λύση. Το μήνυμά του έληγε έτσι: «Δεν θέλω η γενιά μου να είναι η υπεύθυνη για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη».

Οι διαφωνίες μου με τoν Μακρόν είναι μεγάλες διευκρινίζει ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά τα σημεία συμφωνίας μας είναι επίσης σημαντικά. Συμφωνούμε ότι η ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη, αλλά διαφωνούμε για το τι πρέπει να γίνει πριν η ΕΕ μπορέσει να θέσει την πολιτική ένωση στο τραπέζι. Συμφωνούμε για ότι η μονομερής επιδίωξη της ανταγωνιστικότητας μετατρέπει την Ευρώπη σε παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, ζητιάνου και γείτονα, αλλά διαφωνούμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που απαιτούνται για τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

«Παρά τις διαφορές αυτές, υποστηρίζω τον Μακρόν. Ακριβώς όπως μού έλεγε ότι δεν θέλει η γενιά του να είναι υπεύθυνη για το στραγγαλισμό της Ελλάδας, αρνούμαι και εγώ να είμαι μέλος μιας γενιάς αριστερών που επέτρεψαν σε μια φασίστρια και ρατσίστρια να κερδίσει τη γαλλική προεδρία. Φυσικά, αν κερδίσει ο Μακρόν και γίνει απλώς ένας άλλος διευκολυντής του βαθέος κατεστημένου της Ευρώπης, οι σύντροφοί μου και εγώ θα τού αντιταχθούμε όχι λιγότερο δραστήρια από ό, τι τώρα αντιτασσόμαστε - ή θα έπρεπε να αντιτασσόμαστε– στη Λεπέν» αποσαφηνίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας