Κλείσιμο

Νέο μέτωπο εναντίον του ΙSIS στη δυτική Μοσούλη

Νέο μέτωπο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι άνοιξαν οι ιρακινές δυνάμεις στη δυτική Μοσούλη.

Οι δυνάμεις των ιρακινών μετακινούνται από το βορρά στις επαρχίες Κανίσα, Χαραμάτ και Μουσάιρφα. Θα ενταχθούν στα στρατεύματα που προωθούνται από τον νότο στην Παλιά Πόλη.

Τα ιρακινά στρατεύματα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένου να ανακτήσουν τη Μοσούλη, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτος στο Ιράκ.

Υποστηριζόμενοι από δυνάμεις της αμερικανικής αεροπορίας και του αμερικανικού στρατού οι ιρακινοί κατάφεραν τον Ιανουάριο να πάρουν τον έλεγχο του ανατολικού μισού της Μοσούλης και στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ξεκίνησαν νέα επίθεση για να ανακαταλάβουν το δυτικό κομμάτι της διχοτομημένης Μοσούλης.

«Οι δυνάμεις μας προοδεύουν σταδιακά και οι μαχητές του ISIS σιγά σιγά λυγίζουν και υποχωρούν» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του στρατού Γιάια Ρασοόλ στην κρατική τηλεόραση.

Πηγή του στρατού δήλωσε στο BBC ότι τα στρατεύματα ήδη προωθούνται στις κατοικημένες περιοχές στο Μουσάιρφα ενώ οι κάτοικοι δήλωσαν πως οι οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή με τα πόδια.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού συνασπισμού Κολ Τζον Ντόριαν είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις αλλά ότι υπάρχει καθημερινή πρόοδος. «Γνωρίζω ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είναι πεπεισμένες ότι πολύ σύντομα θα καταφέρουν να εκτοπίσουν τον εχθρό από τη Μοσούλη», τόνισε.

Την Κυριακή, ο αρχηγός του ιρακινού στρατού, ο Ότμαν αλ Γκάνμι, δήλωσε στην κρατική ισραηλινή εφημερίδα Sabah ότι περιμένει πως η μάχη στα δυτικά θα ολοκληρωθεί «σε τρεις εβδομάδες» παρά την έντονη αντίσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωπα τα στρατεύματά του.
Πηγή: skai.gr