Τραμπ: Θα εργαστώ ως «διαμεσολαβητής» για τη ειρήνη στην Παλαιστίνη

Το ρόλο του «διαμεσολαβητή, επιδιαιτητή ή διευκολυντή» για την επίτευξη ειρήνης στην Παλαιστίνη δεσμεύτηκε να αναλάβει την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στον Λευκό Οίκο. «Θα το πετύχουμε», υποσχέθηκε ο Tραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να συμφωνήσουν σε ειρήνη μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων, και κάλεσε τους Παλαιστίνιους ηγέτες να «μιλήσουν με ενιαία φωνή ενάντια στην υποκίνηση βίας και μίσους».

«Υπάρχει τόσο μίσος… Αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει τόσο μίσος για πολύ καιρό ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tραμπ σε κοινή συνέντευξή του με τον Αμπάς.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης θα υπογράψει σύντομα την «τελική και σπουδαιότερη ειρηνευτική συμφωνία».

Από μεριάς του, ο παλαιστίνιος ηγέτης εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών, εκφράζοντας παράλληλα την πάγια παλαιστινιακή επιθυμία για πρωτεύουσα του κράτους των Παλαιστινίων την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, χαιρέτισε το ρόλο του Τραμπ ως μεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Είπε ότι έχει «ελπίδα» για τις προοπτικές ειρήνης με το Τραμπ σε αυτόν τον ρόλο, εξαίροντας το αμερικανό πρόεδρο για τη διαπραγματευτική του δεινότητα.

«Πιστεύω ότι είμαστε ικανοί
(για συμφωνία) υπό την ηγεσία σας και κάτω από την θαρραλέα διαχείρισή σας και τη σοφία σας καθώς και τη μεγάλη διαπραγματευτική σας ικανότητα ... Πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε εταίροι - αληθινοί συνεργάτες σας – και ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια ιστορική συνθήκη ειρήνης» δήλωσε ο Αμπάς. «Τώρα, κύριε πρόεδρε, με εσάς έχουμε ελπίδα» πρόσθεσε.
Πηγή: skai.gr