Τουρκία: Μπλόκο στη Wikipedia έως ότου να συμμορφωθεί με το νόμο

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναεπιτρέψει την πρόσβαση στην Wikipedia έως ότου ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια συμμορφωθεί με αποφάσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης και αφαιρέσει περιεχόμενο που η Άγκυρα θεωρεί ψευδές, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής τηλεπικοινωνιών (BTK).

Η εποπτική Αρχή μπλόκαρε την πρόσβαση στη Wikipedia το Σάββατο. Στη συνέχεια, δικαστήριο στην Άγκυρα εξέδωσε απόφαση που επισημοποιούσε το μπλόκο, υποστηρίζοντας ότι η εγκυκλοπαίδεια δεν έχει αφαιρέσει από δύο αγγλόφωνες σελίδες της ισχυρισμούς ότι η Τουρκία διοχετεύει στήριξη σε τζιχαντιστές που δρουν στη γειτονική Συρία.

«Η Τουρκία υπακούει το νόμο και ό,τι είναι να ειπωθεί για αυτό το θέμα έχει ειπωθεί από τα δικαστήρια. Είναι αδύνατο να επιτραπεί ξανά η πρόσβαση στη Wikipedia χωρίς την εφαρμογή αυτών των [δικαστικών] αποφάσεων», είπε ο επικεφαλής της BTK, Ομέρ Φατίχ Σαϊάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Hurriyet.

Ο κ. Σαϊάν εξέφρασε τη λύπη του για το μπλόκο στην εγκυκλοπαίδεια, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «πολιτισμό γνώσης». Αποσαφήνισε όμως ότι αυτό που προέχει είναι η τήρηση του νόμου από την πλευρά της Wikipedia.

Το ίδρυμα Wikimedia, που διαχειρίζεται τη Wikipedia, έχει ασκήσει έφεση έναντι της δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Πέραν του μπλόκου, ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης απέσυρε την πρόσκλησή του στον συνιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, από τον κατάλογο καλεσμένων στην εκδήλωση World Cities Expo, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 έως 18 Μαΐου.

Την τελευταία τριετία, οι τουρκικές Αρχές έχουν σε πολλές περιπτώσεις εμποδίσει προσωρινά την πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους, όπως το Facebook, το Twitter και το YouTube, που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Πηγή: skai.gr