Δημοσκόπηση: Οι νεαροί Άραβες νιώθουν «οργή & φόβο» για τον Ντόναλντ Τραμπ

Η πλειοψηφία των νεαρών Αράβων θεωρούν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον παράγοντα που θα επηρεάσει την περιοχή τους περισσότερο από κάθε τι άλλο μέσα στην επόμενη πενταετία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, νεαροί Άραβες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα αντι-ισλαμικά αισθήματα του Aμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ υπέγραψε τον Μάρτιο διάταγμα με το οποίο απαγόρευε σε πολίτες έξι κυρίως μουσουλμανικών χωρών την είσοδο στις ΗΠΑ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας αλλά η εφαρμογή του πάγωσε με δικαστική απόφαση.

Όπως προκύπτει από την ετήσια δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσίων σχέσεων ASDA'A Burson-Marsteller, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι, το 64% των ερωτηθέντων, ηλικίας 18 με 24 ετών από 16 χώρες του αραβικού κόσμου, βλέπουν την προεδρία του Τραμπ με «ανησυχία, οργή ή φόβο».

Το 83% των ερωτηθέντων βλέπουν αρνητικά τον Τραμπ - από 52% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και 77% που ήταν το ποσοστό αποδοκιμασίας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αντιπαθής στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της απόφασής του για την εισβολή στο Ιράκ.

Περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ο Τραμπ είναι αντι-ισλαμιστής. Οι μισοί απάντησαν ότι η ταξιδιωτική του απαγόρευση θα διευκολύνει τη στρατολόγηση νεαρών μουσουλμάνων από ένοπλες οργανώσεις.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν την τιμή του πετρελαίου ως επόμενο παράγοντα που θεωρούν ότι θα επηρεάσει την περιοχή τους την προσεχή πενταετία και ακολουθεί η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος, η οποία στην περυσινή δημοσκόπηση εμφανιζόταν ως ο πρώτος παράγοντας επιρροής.

Η δημοσκόπηση βασίστηκε στις προσωπικές συνεντεύξεις με 3.500 ανθρώπους που πραγματοποιήθηκαν σε αραβικές χώρες από το Μαρόκο και την Αίγυπτο έως την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία.
Πηγή: skai.gr