Τελεσίγραφο Ερντογάν: Η Τουρκία μπορεί να πει «αντίο» στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ζήτησε να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τη χώρα του, προσθέτοντας πως σε αντίθετη περίπτωση, η Άγκυρα θα πει «αντίο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν έχετε άλλη επιλογή παρά να ανοίξετε τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που δεν έχουν ανοίξει ακόμα», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν από την Άγκυρα.

«Εάν τα ανοίξετε, πολύ καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, αντίο», συμπλήρωσε, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η πρώτη διάταξη του αναθεωρημένου Συντάγματος που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες του.

«Ξαναβρίσκω σήμερα το κόμμα μου, το καταφύγιό μου, την αγάπη μου», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την ηγεσία του AKP όταν εξελέγη πρόεδρος, τον Αύγουστο του 2014, όπως προέβλεπε τότε το Σύνταγμα, δίνοντας αρχικά τα κλειδιά του κυβερνώντος κόμματος στον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και κατόπιν στον σημερινό πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Ερντογάν αναμένεται να ξαναπάρει τα ηνία του AKP στο έκτακτο συνέδριό του την 21η Μαΐου.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή κατά το μεγαλύτερο μέρος του το 2019, προβλέπει την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια προεδρία με ευρύτατες εξουσίες - περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr