Λε Πεν: Δεν αποκλείω capital controls αν νικήσω και φύγουν καταθέσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμα και έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και ακολουθήσει μαζική απόσυρση καταθέσεων άφησε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, αν και εκτίμησε πως θεωρεί απίθανη μία τέτοια ανάγκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, πέντε ημέρες πριν τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της κάλπης, η κ. Λε Πεν εξέφρασε εκ νέου την επιθυμία της η Γαλλία να εγκαταλείψει το ευρώ, πρόταση που είχε αποφύγει στις τελευταίες προεκλογικές της εμφανίσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα πως ο γαλλικός λαός να έχει στα χέρια του ξανά το εθνικό νόμισμα μέσα σε δύο χρόνια, ουσιαστικά δίνοντας ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για πιθανό Frexit.

Η ακροδεξιά υποψήφια εξέφρασε την πρόθεσή της να αντικαταστήσει το ευρώ με το φράγκο, και να αποκαταστήσει μια πιο χαλαρή συνεργασία, της μορφής της Ευρωπαϊκής Λογιστικής Μονάδας (ΕΛΜ/ECU), προπομπού του ευρώ, κάτι που είχε πει και στο παρελθόν.

«Ο στόχος είναι να μεταμορφώσουμε το ‘ενιαίο νόμισμα’, το ευρώ, σε ένα ‘κοινό νόμισμα’, πηγαίνοντας πίσω στον προπομπό του ευρώ, την ΕΛΜ, που ήταν μια λογιστική μονάδα που δεν εμπόδιζε κάθε χώρα από το να διαθέτει η καθεμία το δικό της νόμισμα», υπογράμμισε η κ. Λε Πεν.

Χαρακτηρίζοντας το ευρώ ένα βάρος για τη γαλλική οικονομία η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου τόνισε πως το νέο εθνικό νόμισμα θα προστατεύει καλύτερα τις αποταμιεύσεις των Γάλλων.

Παράλληλα κατηγόρησε το «κατεστημένο» ότι επιθυμεί «να εκφοβίσει» τους ψηφοφόρους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters