Οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες» λέει η Μέι μετά τη σύνοδο των 27

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές των 27 της ΕΕ και τα σχόλια κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων αποδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι «δύσκολες».

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, η Πρωθυπουργός άφησε να διαφανούν οι διαφωνίες της με θέσεις των 27 όπως εκφράστηκαν με την επίδειξη ενότητας στην ειδική σύνοδο του Σαββάτου κατά την οποία υιοθετήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές τους ενόψει των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, η κα Μέι επέμεινε ότι όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, δηλαδή έως το Μάρτιο του 2019, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει και οι όροι της μελλοντικής εμπορικής σχέσης των δύο πλευρών πέρα από τους όρους του «διαζυγίου».

Οι Ευρωπαίοι δίνουν μέσω των κατευθυντήριων γραμμών τους ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη «σταδιακής» διαπραγμάτευσης, δηλαδή στην ανάγκη οι όροι της μελλοντικής σχέσης να συζητηθούν μετά από τους όρους του Brexit.

Τόσο στο BBC όσο και σε δεύτερη συνέντευξή της στο ITV, η κα Μέι απέφυγε να δηλώσει, παρά το επίμονο ερώτημα, ότι συμφωνεί με τους Ευρωπαίους στο ότι πρέπει να λυθεί ως προτεραιότητα στις συνομιλίες το ζήτημα του πόσα χρήματα θα καταβάλει η Βρετανία φεύγοντας από την ΕΕ, συνδέοντάς το με τη συμφωνία επί της μελλοντικής σχέσης.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συμπεριλάβει το ζήτημα των βρετανικών πληρωμών μεταξύ των τριών χρονικά πρώτων προτεραιοτήτων των διαπραγματεύσεων, μαζί με τα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και τα σύνορα στην Ιρλανδία.

H κα Μέι σχολίασε ότι «οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν πει ότι τίποτα δε θα έχει συμφωνηθεί οριστικά μέχρι όλα να έχουν συμφωνηθεί».

Η Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την κατηγορία που φέρονται να της πρόσαψαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας στους 27 στη σύνοδο του Σαββάτου αλλά και σε επικοινωνία του πρώτου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ μετά από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ότι δηλαδή η Πρωθυπουργός «βρίσκεται σε άλλο γαλαξία».

Οι Sunday Times γράφουν ότι η φράση αυτή ήταν η αντίδραση του κ. Γιούνκερ στο αίτημα της κ. Μέι ότι για να συμφωνήσει στην καταβολή χρημάτων για την έξοδο από την ΕΕ η κυβέρνησή της θέλει να δει ένα «λεπτομερές περίγραμμα» της μελλοντικής εμπορικής σχέσης.

Η απάντηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ήταν απλώς ότι «δε βρίσκομαι σε άλλο γαλαξία», σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται η δυσκολία των διαπραγματεύσεων. Στη συνέντευξη στο ITV συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις ως προς κάποια ζητήματα.

Συμφώνησε πάντως ότι κάποια θέματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις αναφερόμενη στο θέμα της γρήγορης διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ.

Στο ερώτημα γιατί δεν εγγυάται άμεσα και μονομερώς τα δικαιώματα των Ευρωπαίων στη χώρα της, όπως έχει πει ότι θα έκανε ως Πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, η Τερέζα Μέι απάντησε: «Πιστεύω ότι ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικό να ενδιαφέρομαι για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν τώρα στις άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ. Γι’ αυτό λέω ότι είναι θέμα αμοιβαιότητας. Θέλω να εγγυηθώ τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν εδώ, αλλά είναι σημαντικό να είναι εγγυημένα και τα δικαιώματα των Βρετανών στην ΕΕ. Υπάρχει καλή θέληση. Νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε αυτές τις διαβεβαιώσεις νωρίς στις διαπραγματεύσεις».

Η κα Μέι επέμεινε στη θέση ότι «η μη επίτευξη συμφωνίας θα είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία», αλλά τόνισε ότι θέλει να πετύχει μία καλή συμφωνία για τη Βρετανία και γι’ αυτό ζητά από τους πολίτες να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της θέση ψηφίζοντάς την στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Απέρριψε δε την κατηγορία που της προσάπτεται ότι κάνει κατάχρηση της φράσης «ισχυρή και σταθερή ηγεσία» στη μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία. Η διαρκής χρήση της φράσης έχει αρχίσει να λοιδορείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από μερίδα του τύπου. Στην παρατήρηση ότι οι πολίτες το εκλαμβάνουν ως «ρομποτική επανάληψη», είπε ότι επιμένει στη φράση γιατί αποτελεί την ουσία του διακυβεύματος των εκλογών.

Σε ό, τι αφορά την εσωτερική της πολιτική, η κα Μέι απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο όλα όσα υπόσχεται σηματοδοτούν συνέχιση της πολιτικής λιτότητας σε μια εποχή αύξησης της φτώχειας λέγοντας ότι όλες οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μία ισχυρή οικονομία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο