Οι ηγέτες της Ευρώπης οριστικοποιούν τις σκληρές γραμμές για το Brexit

Τις διαπραγματευτικές γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit αναμένεται να οριστικοποιήσουν αύριο Σάββατο οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, κατά την ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στην προσκλητήρια επιστολή προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επαναβεβαίωσε τη σκληρή ευρωπαϊκή στρατηγική ότι οι 27 δεν προτίθενται να συζητήσουν τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο προτού επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στη διευθέτηση εκκρεμοτήτων που βαραίνουν τη βρετανική πλευρά.

«Με άλλα λόγια, πριν συζητήσουμε το μέλλον μας πρέπει να τακτοποιήσουμε το παρελθόν μας», έγραψε ο κ. Τουσκ.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι εταίροι δεν πρόκειται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία προτού υπάρξει σοβαρή πρόοδος στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτικών μεταναστών που ζουν στη Βρετανία και προτού συμφωνηθεί η οικονομική αποζημίωση που θα καταβάλει το Λονδίνο.

Η επίμαχη αποζημίωση αφορά χρηματοδοτικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Βρετανία για κοινοτικά προγράμματα πριν το Brexit και αποτελούν μεγάλο σημείο τριβής ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει το βρετανικό «χρέος» στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αμφισβητεί έντονα το Λονδίνο.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα για τους 27 είναι η συμφωνία που έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες στην Ιρλανδία.

Μετά τη Σύνοδο του Σαββάτου, οι ηγέτες θα εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν και τον πρώην επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ ως κύριους διαπραγματευτές για λογαριασμό της Ε.Ε.
Πηγή: skai.gr