Αμερικανικές δυνάμεις «αναπτύσσονται στα τουρκο-συριακά σύνορα»

Στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε περιοχές των συνόρων Συρίας-Τουρκίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο κούρδους ακτιβιστές και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η φερόμενη αποστολή
των αμερικανικών θωρακισμένων οχημάτων σε έρχεται λίγες ημέρες μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, οι οποίες προκάλεσαν έντονη ενόχληση στην Ουάσιγκτον αλλά και στη Μόσχα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο εικονίζει αμερικανικό κομβόι να κινείται σε έναν επαρχιακό συριακό δρόμο κοντά στο χωριό Νταρμπασίγια, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την τουρκο-συριακή μεθόριο.

Εκπρόσωπος της πολυεθνικής συμμαχίας
που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αποστολή των αμερικανικών αρμάτων λέγοντας γενικά πως μετακινήσεις στρατευμάτων βρίσκονται «εν εξελίξει». Προσέθεσε πως οι ΗΠΑ ούτως ή άλλως διαθέτουν στρατεύματα σε ολόκληρη την επίμαχη ζώνη.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ορισμένες κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS, όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι οι κούρδοι μαχητές αποτελούν τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε με νόημα πως η συνεργασία των ΗΠΑ με τους κούρδους μαχητές στη Συρία «βλάπτει το πνεύμα της συμμαχίας» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα.

Σημείωσε πως τα μέλη του NATO έχουν επαρκείς δυνάμεις ώστε να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, χωρίς να χρειάζονται τη βοήθεια «τρομοκρατών».
Πηγή: skai.gr