Κλείσιμο

Οικονομικό «φιλί ζωής» για μία εβδομάδα πήρε η κυβέρνηση των ΗΠΑ

«Φιλί ζωής» μίας εβδομάδας έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία κινδύνευε να υποστεί μερικό «κλείσιμο» λόγω της αδυναμίας του Κογκρέσου να ψηφίσει προϋπολογισμό χρηματοδότησης του Δημοσίου για τους επόμενους πέντε μήνες.

Περίπου 12 ώρες πριν παρέλθει η διορία και αδυνατώντας να βρουν μόνιμη λύση, τα δύο σώματα του Κογκρέσου κατόρθωσαν να περάσουν προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που έχει ισχύ έως την επόμενη Παρασκευή.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ευελπιστούν ότι έως τότε θα καταλήξουν σε συμφωνία για προϋπολογισμό που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και λήγει το τρέχον οικονομικό έτος.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, το «κλείσιμο» θα σημαίνει πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε προσωρινή αργία, δημόσια πάρκα και μνημεία θα κλείσουν και δεκάδες δημόσιες υπηρεσίες που δεν θεωρούνται απαραίτητες για τις βασικές λειτουργίες του κράτους θα απενεργοποιηθούν.

Το τελευταίο κλείσιμο αμερικανικής κυβέρνησης έλαβε χώρα επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, λόγω της δημοσιονομικής αντιπαράθεσης του Λευκού Οίκου με το Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Διήρκεσε 17 ημέρες.

Ωστόσο, παρά την αποφυγή του κλεισίματος, σε μία πολιτική απογοήτευση για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το Κογκρέσο απέφυγε να προωθήσει παράλληλα νομοσχέδιο που θα αντικαθιστά τη μεταρρύθμιση του συστήματος περίθαλψης που είχε περάσει ο κ. Ομπάμα – το περίφημο Obamacare.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο αύριο Σάββατο ο κ. Τραμπ θα συμπληρώσει 100 ημέρες στην προεδρία χωρίς να έχει επιδείξει κάποια σημαντική νομοθετική ή δημοσιονομική επιτυχία.
Πηγή: skai.gr