Κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για τη Βόρεια Κορέα στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ

Αποκλίνουσες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής που πηγάζει από τη Βόρεια Κορέα εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιάνγκ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον σημείωσε πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα για τον περιορισμό του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματός της προτού η Ουάσιγκτον αρχίσει καν να εξετάζει το ενδεχόμενο συνέχισης των «παγωμένων» διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τίλερσον ζήτησε την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στο Βορρά, προτείνοντας δραματική μείωση των εισαγωγών από την απομονωμένη χώρα και αναστολή της απασχόλησης βορειοκορεατών εργατών στο εξωτερικό.

Προσπάθησε να εναποθέσει στην Κίνα ειδική ευθύνη για την εμπορικής άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως το Πεκίνο είναι υπεύθυνο για το 90% του εμπορίου με την Πιονγκγιάνγκ.

Μάλιστα, ο κ. Τίλερσον αποσαφήνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν την επιλογή να κινηθούν στρατιωτικά κατά της Βορείου Κορέας, υπογραμμίζοντας πως «όλες οι επιλογές» πρέπει να μείνουν στο τραπέζι σε περίπτωση νέας πρόκλησης από την πλευρά της απομονωμένης χώρας.

Απαντώντας, ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι αντέτεινε πως η λύση είναι η ταχεία επιστροφή στο τραπέζι των πολυμερών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως ο διάλογος είναι η μοναδική διέξοδος από την κρίση.

Αναφερόμενος αιχμηρά στις απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο κ. Γουάνγκ σημείωσε πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να απόσχουν από «προκλητική ρητορική και προκλητικές ενέργειες», οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε «μεγαλύτερες καταστροφές»

Προσέθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τη Βόρεια Κορέα να αποκλιμακώσει την ένταση και συνάμα άλλες χώρες να ενεργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Απαντώντας στη δήλωση Τίλερσον πως η Κίνα ασκεί ειδική επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, ο κινέζος ΥΠΕΞ απέφυγε κάθε τέτοια ευθύνη, λέγοντας πως το «κλειδί δεν βρίσκεται στα χέρια του Πεκίνου».

Διαμήνυσε δε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα «υποβαθμίζει σοβαρά την στρατηγική ασφάλεια της Κίνας» και βλάπτει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις πλευρές που προσπαθούν να λύσουν τυο βορειοκορεατικό ζήτημα.
Πηγή: skai.gr