Σκόπια - εθνικιστές: Το Κοινοβούλιο είναι δικό μας ελάτε να το πάρετε

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, έπειτα από τα πρωτοφανή επεισόδια της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της χώρας, όταν εξαγριωμένο πλήθος, υποστηρικτές του ηγέτη του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι, εισέβαλαν στη Βουλή των Σκοπίων και ξυλοκόπησαν άγρια βουλευτές, μεταξύ αυτών και τον ηγέτη του αντιπάλου κόμματος Ζόραν Ζάεφ. Αφορμή για τα επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, η εκλογή του Αλβανού πολιτικού, Ταλάτ Τζαφέρι, στη θέση του προέδρου της Βουλή αφού τον ψήφισαν και οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ.

«Το Κοινοβούλιο είναι δικό μας, ελάτε να το πάρετε» διαμηνύουν σε ανακοίνωσή τους οι εθνικιστές υποστηρικτές του Γκρούεφσκι. Στην ανακοίνωσή τους, οι εθνικές του κινήματος «Για την Ενωμένη ‘’Μακεδονία’’» αναφέρουν ότι «Οι ‘’Μακεδόνες’’ υπερασπίστηκαν και πάλι τη δημοκρατία και το Κοινοβούλιο μας. Θα παραμείνουμε μπροστά στο Κοινοβούλιο, αυτό είναι το Κοινοβούλιό μας έως ότου λήξουν οι προδοτικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι μας είναι σοφοί και ανταποκρίθηκαν επαρκώς στις προκλήσεις. Είμαστε εδώ μέχρι τέλους, ελάτε να το πάρετε!».

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε με διάγγελμά του ο πρόεδρος της γείτονος Γκιόργκι Ιβανόφ και κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να συναντηθούν εντός της ημέρας. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο Γκρούεφκσι, ωστόσο στελέχη του κόμματός του καλούν τους υποστηρικτές τους να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με στόχο να «σταματήσουν» την αντιπολίτευση.



«Οι βουλευτές του SDS (Σοσιαλδημοκράτες και του DUI (το αλβανικό κόμμα του Τζαφέρι) δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να εισέλθουν στη Βουλή» αναφέρουν στελέχη του VMRO ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά.

Αθήνα: «Λύπη και ανησυχία»

Την ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις στα Σκόπια, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις. Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».

Τα έκτροπα καταδίκασαν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Πηγή: skai.gr