Ψήφισμα-κόλαφος για Μαδούρο στην Ευρωβουλή, ερωτήματα για τη στάση ΣΥΡΙΖΑ

Ψήφισμα-κόλαφο για τον ηγέτη της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο υιοθέτησε, με ευρύτατη πλειοψηφία 450 ψήφων υπέρ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μόλις 35 ήταν οι αρνητικές ψήφοι και 100 ευρωβουλευτές απείχαν.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή της ψηφοφορίας, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης, Κούνεβα και Κούλογλου, καταψήφισαν, όπως έπραξαν επίσης το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν ψήφο αποχής και απλώς εκ παραδρομής φάνηκε ότι έριξαν αρνητική ψήφο.

Ο Κώστας Χρυσόγονος απείχε από την ψηφοφορία.

«Αρνήθηκαν συζήτηση στη Βουλή. Καταψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο. Εκτίθενται διεθνώς για χάρη του Μαδούρο. Αγάπη που δεν κρύβεται», σχολίασε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συγκοινωνούντα δοχεία και όχι μόνο», ανέφερε από την πλευρά του στο Twitter ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. «Έτσι εξηγείται γιατί ο κ. Τσιπρας απέρριψε αίτημα της ΝΔ για έκδοση ψηφίσματος από τη ελληνική Βουλή».

Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, καταδικάζει το καθεστώς Μαδούρο για τη βίαιη καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο ακόμα και για χρήση άτακτων ένοπλων ομάδων από την κυβέρνηση.

Οι νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τον τελευταίο μηνά έχουν φτάσει του 29. Τελευταίο θύμα ένας 20χρονος που χτυπήθηκε στο κεφάλι με δακρυγόνο στην πρωτεύουσα Καράκας.

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι να εξετάσει «άλλα μέτρα» που θα επέτρεπαν στην Ε.Ε. να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία της κ. Μογκερίνι αποφεύγει να κάνει αναφορά σε τυχόν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όμως αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Επισημαίνει πως ο σεβασμός στις δημοκρατικές αξίες και στο ρόλο της Βουλής, αλλά και ένα ξεκάθαρο εκλογικό χρονοδιάγραμμα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι ταραχές στη Βενεζουέλα ξέσπασαν μετά την απόφαση του φιλοκυβερνητικού Ανώτατου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες της Βουλής – απόφαση που αποσύρθηκε μετά από διεθνή κατακραυγή. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση έχει αναβάλει εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: skai.gr