Βρετανία: Σταθερά μπροστά Συντηρητικοί και Μέι στις δημοσκοπήσεις

Σημαντικό προβάδισμα διατηρούν οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, σύμφωνα με τις νεότερες δημοσκοπήσεις.

Σε δύο από τις δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα προηγείται με 23% και 22% αντίστοιχα. Στη δημοσκόπηση που δίνει το μικρότερο προβάδισμα στους Συντηρητικούς, για λογαριασμό των Times, οι Τόρις συγκεντρώνουν 45% στην πρόθεση ψήφου έναντι 29% των Εργατικών. Πρόκειται για προβάδισμα μειωμένο κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η Τερέζα Μέι απολαμβάνει τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας για πρωθυπουργό εν ενεργεία που έχουν καταγραφεί ποτέ στη σχετική δημοσκόπηση της Ipsos Mori. Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η κα Μέι είναι η πιο ικανή να ηγείται της χώρας.

Λίγο πριν από τη δεύτερη εκλογική της επικράτηση το 1983 η Μάργκαρετ Θάτσερ συγκέντρωνε ποσοστό αποδοχής 48% και ο Τόνι Μπλερ 52% πριν από τη δική του εκλογική νίκη το 2001. Ο κ. Κόρμπιν των Εργατικών συγκεντρώνει μόλις 29% στο ίδιο ερώτημα της δημοσκόπησης.

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία των Βρετανών φαίνεται πως μετανιώνει για την ψήφο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση (στις 23 Ιουνίου 2016), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του YouGov που δημοσιεύονται σήμερα στους Times.

Απαντώντας στην ερώτηση «Αναδρομικά, πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο ή άδικο που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ;», το 45% απαντά ότι μετανιώνει για την επιλογή αυτήν, το 43% εξακολουθεί να την εγκρίνει και το 12% εμφανίζεται αναποφάσιστο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr