Θετικός σε μελλοντικές βρετανικές επιθέσεις στη Συρία ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο η Βρετανία να απορρίψει ένα αίτημα των ΗΠΑ για συνδρομή σε μελλοντικές επιθέσεις στη Συρία ως αντίδραση σε περιπτώσεις ανάλογες με την πρόσφατη χημική επίθεση κατά αμάχων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο εάν οι ΗΠΑ είχαν μία πρόταση για κάποιου είδους δράση ως απάντηση σε μια επίθεση με χημικά όπλα και εφόσον έρχονταν και ζητούσαν την υποστήριξή μας (…) - και ξέρω ότι είναι και η άποψη της Πρωθυπουργού, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να πούμε όχι».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν μία τέτοια απόφαση θα έπρεπε υποχρεωτικά να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το πώς θα εφαρμοζόταν μία τέτοια απόφαση θα ήταν απόφαση της κυβέρνησης και της Πρωθυπουργού.

Σε δεύτερη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC ο κ. Τζόνσον τάχθηκε υπέρ διπλωματικής λύσης στη διένεξη με τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι σε περίπτωση επίθεσης τα αντίποινα κατά της Νότιας Κορέας θα ήταν «τρομερά».

Ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε εξάλλου υπέρ της πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία, λέγοντας ότι είναι προτεραιότητα για τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Τζόνσον έχει επίσης προκαλέσει έντονους πολιτικούς διαξιφισμούς την Πέμπτη λόγω προσωπικών χαρακτηρισμών που χρησιμοποιεί σε βάρος του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα Sun. Με μια φράση δυσνόητη ακόμα και για τους πιο καλούς χειριστές της αγγλικής γλώσσας, ο κ. Τζόνσον κατηγορεί τον κ. Κόρμπιν ως πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια και όχι έναν απλό «ανίδεο ηγετίσκο».

Ο χαρακτηρισμός επικρίνεται από τους Εργατικούς που λένε ότι ο κ. Τζόνσον προσβάλλει το αξίωμά του με τέτοιου είδους επιθέσεις επί προσωπικού.

Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο