Μέρκελ: H Βρετανία δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη της ΕΕ

Για τη Βρετανία και την Τουρκία μίλησε η καγκελάριος της Γερμανίας λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι Βρετανοί δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος» προειδοποίησε η Άνγκελα Μέρκελ, επικρίνοντας τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ επιβεβαίωσε ότι περιμένει ότι τους μήνες που έρχονται οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει εξ αρχής να περιλαμβάνουν το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας, περιλαμβανομένων αυτών που έχει αναλάβει και θα ισχύουν και μετά το Brexit» τόνισε η κα Μέρκελ. 

Η κα Μέρκελ μίλησε επίσης για την Τουρκία και τις επηρεασμένες -λόγω του δημοψηφίσματος- σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα ενώ παρακίνησε την Τουρκία να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν οι Ευρωπαίοι παρατηρητές προς τον Ερντογάν σε σχέση με την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται ότι η έκθεση των Παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασαν την υποψία ότι υπήρξε νοθεία στο δημοψήφισμα και ότι 2.5 εκατομ. ψήφοι παραποιήθηκαν.

«Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία, όπως και αυτές με την ΕΕ, επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ενισχύει τις εξουσίες του Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει τα ερωτήματα με βάση τα στοιχεία της έκθεσης» είπε επίσης η γερμανίδα καγκελάριος ενώ πρόσθεσε πως «θα παρακολουθήσουμε με πολύ προσοχή τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία θα απαντήσει στο ζήτημα των πιθανολογούμενων παρατυπιών».

Σημειώνεται ότι κάποιοι γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί ζήτησαν από την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στο μπλοκ, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη θα πληγεί αν δεν υπάρξουν επιπτώσεις για την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr