Βρετανοκύπριος ύποπτος τζιχαντιστής συνελήφθη στην Τουρκία

Ένας νεαρός Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής είναι μεταξύ τριών ατόμων που εντοπίστηκαν επί τουρκικού εδάφους προερχόμενοι από τη Συρία και κρατούνται εδώ και μερικές ημέρες από τις τουρκικές Αρχές ως ύποπτοι υποστήριξης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, ο Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου που πιστεύεται ότι είναι περίπου 25 ετών είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο Αριστείδου ήταν αγνοούμενος από τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα. Έκτοτε τα ίχνη του είχαν χαθεί και η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση αρωγής που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό αγνοουμένων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο νεαρός Βρετανοκύπριος «παραδόθηκε» στις Αρχές στην τουρκική πόλη Κίλις, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, λέγοντας ότι ζούσε στη Ράκα, το προπύργιο των ισλαμιστών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι είχε πάει εκεί απλώς για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών. Οι τουρκικές Αρχές ανέφεραν ότι έχει παραδεχθεί επίσης πως έζησε και στην πόλη αλ-Μπαμπ, πρώην προπύργιο του ISIS.

Γείτονες της οικογένειας στο Ένφιλντ έχουν δηλώσει πως λίγο πριν από την εξαφάνισή του ο Αριστείδου είχε αρχίσει να ντύνεται με μουσουλμανικές ενδυμασίες.

Μαζί του στις τουρκικές Αρχές παραδόθηκαν η σύζυγός του, επίσης Βρετανίδα υπήκοος με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και ο 46χρονος Αμερικανός Κάρυ Πολ Κλέμαν.

Ο «Guardian» παρουσιάζει την υπόθεση ως ενδεικτική της αποδυνάμωσης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, καθώς «μεγάλοι αριθμοί ξένων μαχητών εγκαταλείπουν την οργάνωση και προσπαθούν να περάσουν στην Τουρκία».

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές Αρχές μετά από την κράτηση ενός βρετανού άνδρα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».

Η γυναίκα φέρεται να έχει αφεθεί ελεύθερη αν και δεν έχει αποκλειστεί η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, ενώ ο Αριστείδου και ο Κλέμαν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ επτάμισι και 15 ετών, σύμφωνα με την τουρκική εισαγγελία.

Ο Αριστείδου είναι αντιμέτωπος με την προοπτική ποινικής δίωξης και στη Βρετανία εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία. Οποιοσδήποτε Βρετανός συλληφθεί με την κατηγορία ένταξης στο Ισλαμικό Κράτος αντιμετωπίζει την απαγγελία κατηγοριών με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στο βόρειο Λονδίνο ο Αριστείδου ζούσε με τη μητέρα του και την αδερφή του, ενώ στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του, διαζευγμένος από τη σύζυγό του.

Περίπου 850 άτομα έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία στη Συρία και στο Ιράκ για να ενταχθούν στο ISIS και σε άλλες ομάδες τζιχαντιστών, όπως το Μέτωπο αλ-Νούσρα ή για να πολεμήσουν με την αντιπολίτευση κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Από αυτούς σχεδόν οι μισοί έχουν επιστρέψει επί βρετανικού εδάφους και περίπου 200 έχουν σκοτωθεί.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο