Ανοίγει (;) ο δρόμος για την αποκαθήλωση του Obamacare στο Κογκρέσο

Στο προσκήνιο επιστρέφει η προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα – το αποκαλούμενο Obamacare.

Η ομάδα των περίπου 30 «ανταρτών» Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που είχε τορπιλίσει την πρώτη προσπάθεια αποκαθήλωσης του Obamacare στα τέλη Μαρτίου – ταπεινώνοντας τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ – ανακοίνωσε ότι πλέον υποστηρίζει την τροποποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου.

Η τροπολογία που άλλαξε τη στάση των ανταρτών επιτρέπει σε Πολιτείες να ζητούν εξαίρεση από ορισμένες πρόνοιες του Obamacare τις οποίες διατηρεί το Ρεπουμπλικανικό σχέδιο.

«Μολονότι η αναθεωρημένη εκδοχή δεν αποσύρει πλήρως το Obamacare, είμαστε έτοιμοι να το στηρίξουμε ώστε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας στον αμερικανικό λαό για τη μείωση του κόστους περίθαλψης», ανακοίνωσε η ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται Ομάδα Ελευθερίας (Freedom Caucus).

Η αλλαγή πλεύσης από τους αντάρτες του Freedom Caucus μπορεί να δρομολογήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως υπερψήφιση της Ρεπουμπλικανικής μεταρρύθμισης, καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο τώρα είναι διάφοροι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, οι οποίοι πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο «κόβει» υπερβολικά τις παροχές υγείας.
Πηγή: skai.gr