Το Λονδίνο αποθαρρύνει αιτήσεις μόνιμης διαμονής από δικαιούχους Ευρωπαίους

Προτροπή προς τους πολίτες της ΕΕ που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μη σπεύδουν να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση κάρτας μόνιμης διαμονής στη χώρα, απευθύνει το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έχει κατακλυστεί από αυτού του είδους τις αιτήσεις ενόψει του Brexit.

Οι Ευρωπαίοι κάτοικοι της Βρετανίας, που ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, ανησυχούν για το μέλλον τους στη χώρα όσο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν τους εγγυάται το δικαίωμα διαμονής και εργασίας μετά από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Όσοι ζουν στη Βρετανία επί πέντε χρόνια αποκτούν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής και πολλοί έχουν σπεύσει να καταθέσουν σχετική αίτηση. Σημειώνεται ότι η απόκτηση της κάρτας μόνιμης διαμονής αποτελεί απαραίτητο βήμα πριν από την αίτηση απόκτησης βρετανικής υπηκοότητας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών καλεί με αναρτήσεις σε κυβερνητικούς ιστότοπους τους Ευρωπαίους πολίτες να μην καταθέτουν αίτηση, αλλά αντίθετα να εγγράφονται για να λαμβάνουν ενημερωτικά email που θα τους ειδοποιούν στην περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν κάποια κίνηση στο μέλλον για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Στο μήνυμα του αρμόδιου υπουργείου τονίζεται ότι τίποτα δεν αλλάζει όσο η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, ωστόσο δε δίνεται καμία διαβεβαίωση ότι τα σημερινά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών θα είναι σεβαστά και μετά από το Brexit.

Η κίνηση του Υπουργείου Εσωτερικών υπαγορεύεται από τον τεράστιο αριθμό αιτήσεων μόνιμης διαμονής που έχουν υποβάλει πολίτες που ανησυχούν. Περισσότερες από 92.000 αιτήσεις κατατέθηκαν μέσα στο 2016. Ενδεικτικά μόνο το καλοκαίρι του περσινού έτους, αμέσως μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, κατατέθηκαν 45.000 αιτήσεις έναντι λιγότερων των 10.000 το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αδυνατούν να διαχειριστούν γρήγορα το μεγάλο όγκο των αιτήσεων εντείνοντας την αβεβαιότητα.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πολίτες αλλά και τους Βρετανούς εργοδότες, ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Λονδίνο ότι θα υπάρξει γρήγορη συμφωνία με την ΕΕ για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κοινοτικών κατοίκων της Βρετανίας.

Το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αποψινής συνάντησης της Πρωθυπουργού Μέι με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο