Πρόστιμο στον ακροδεξιό Γάλλο δήμαρχο που προκάλεσε με ρατσιστικές δηλώσεις

Με 2.000 ευρώ πρόστιμο τιμωρήθηκε ο ακροδεξιός γάλλος δήμαρχος Ρομπέρτ Μενάρντ μετά τις δηλώσεις του ότι στα τοπικά σχολεία υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά μουσουλμάνων.

Ο δήμαρχος της νότιας πόλης Μπεζιέ είναι σύμμαχος του Εθνικού Μετώπου που τάσσεται κατά της μετανάστευσης και οι δηλώσεις του θεωρήθηκε «ότι υποκινούν το μίσος και τις διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων».

Την 1η Σεπτεμβρίου 2016, την πρώτη μέρα που τα παιδιά της Γαλλίας επέστρεψαν στο σχολείο έγραψε στο twitter ότι ήταν μάρτυρας της «μεγάλης αντικατάστασης  #GreatReplacement. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο ο ακροδεξιός δήμαρχος εννοούσε ότι ο πληθυσμός των λευκών χριστιανών της Γαλλίας έχει αντικατασταθεί από τους μουσουλμάνους μετανάστες.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Μενάρντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI: «Σε μια τάξη στο κέντρο της πόλης που είμαι δήμαρχος, το 91% των παιδιών είναι μουσουλμάνοι, προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα».

Ο Mενάρντ υπερασπίστηκε τα σχόλιά του, λέγοντας: «Απλώς περιέγραψα την κατάσταση στην πόλη μου, δεν είναι μια εκτίμηση, είναι ένα γεγονός, είναι αυτό που μπορώ να δω με τα μάτια μου».

Ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τη συλλογή δεδομένων με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή την εθνότητα των ανθρώπων. Το πρόστιμο για την υποκίνηση μίσους μπορεί να φτάσει σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο τα 45.000 ευρώ και το ένα έτος φυλάκισης.

Εκτός από το πρόστιμο, o ακροδεξιός δήμαρχος θα δώσει και 1.000 ευρώ για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα των αντιρατσιστικών ομάδων που παρέπεμψαν την υπόθεση στο δικαστήριο.

Το πρόστιμο ήταν υψηλότερο από τα 1.800 ευρώ που ζήτησε ο εισαγγελέας, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μενάρντ «έδειξε το δάκτυλο στα παιδιά, λογίζοντάς τα ως βάρος στην εθνική κοινότητα».

Ο Mενάρντ ανέφερε από την πλευρά του ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.
Πηγή: skai.gr