Με αεροπλανοφόρο «made in China» ανεβάζει το θερμόμετρο η Κίνα

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις παρουσίασαν μέσω επίσημης τελετής το πρώτο εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο αεροπλανοφόρο στην Κίνα στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή στην οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται μεγάλες εντάσεις.

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο της χώρας είναι το Liaoning, ένα σοβιετικό πολεμικό πλοίο το οποίο αγόρασαν οι Κινέζοι από την Ουκρανία και στη συνέχεια του έκαναν τις απαραίτητες μετατροπές. Το νέο αεροπλανοφόρο το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2013 είναι σημαντικά αναβαθμισμένο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ανώνυμο μέχρι στιγμής πλοίο «μεταφέρθηκε από την ξηρά στα νερά του βορειοανατολικού λιμανιού του Νταλιάν». Προηγούμενες αναφορές έλεγαν ότι το πλοίο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού οι ιθύνοντες έσπασαν ένα μπουκάλι σαμπάνιας στο κύτος του πλοίου ενώ στα μεγάφωνα έπαιζαν πατριωτικά τραγούδια και τα κοντινά πλοία χτυπούσαν τις σειρήνες τους σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. Την τελετή παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής της Κίνας Φαν Τσανγκλογκ. 

Η νέα αυτή κίνηση της Κίνας έρχεται εν μέσω θερμών ρητορικών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας και της απόφασης της Ουάσινγκτον να προχωρήσει το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότιο Κορέα.

Σε αυτήν την ένταση η Κίνα έχει προτρέψει και τις δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ηρεμία.
Πηγή: skai.gr