Νέο δικαστικό χαστούκι στη μεταναστευτική πολιτική Τραμπ

Σε νέο δικαστικό ύφαλο έπεσε η μεταναστευτική πολιτική Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δικαστής στην πολιτεία της Καλιφόρνια ανέστειλε προσωρινά πολύκροτη εκτελεστική εντολή του προέδρου που προέβλεπε διακοπή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για πόλεις και κομητείες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως «καταφύγια» για παράτυπους μετανάστες – οι αποκαλούμενες «sanctuary cities».

Πρόκειται για περιοχές που αρνούνται να εφαρμόσουν ομοσπονδιακούς κανόνες που προβλέπουν την κράτηση και παράδoση παράτυπων μεταναστών στην υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE), η οποία και είναι αρμόδια για απελάσεις. Κάποιες πόλεις-καταφύγια τηρούν αυτή τη γραμμή για λόγους αρχής, ενώ άλλες για να εξοικονομήσουν χρήματα από κοστοβόρες παρατεταμένες κρατήσεις.

Ο δικαστής έκρινε πως οι ενάγουσες κομητείες έχουν σοβαρή πιθανότητα να αποδείξουν ότι η εντολή Τραμπ είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει πολλές κατηγορίες ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που προορίζονται για την τοπική αυτοδιοίκηση και περιορίζει τα δικαιώματα δήμων και κομητειών.

Η δικαστική απόφαση πάντως δεν εμποδίζει την κυβέρνηση Τραμπ να χαρακτηρίζει τις επίμαχες πόλεις καταφύγια ή να εφαρμόζει αυστηρά προϋπάρχουσες προϋποθέσεις για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται πως δικαστές έχουν ήδη μπλοκάρει και τις δύο εκδοχές του διατάγματος Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες στους κατοίκους ορισμένων επί το πλείστον μουσουλμανικών χωρών.
Πηγή: skai.gr