Τους 26 έφτασαν οι νεκροί από τις ταραχές στη Βενεζουέλα

Στους 26 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις αντικυβερνητικές ταραχές των τελευταίων δύο εβδομάδων στη Βενεζουέλα, αφότου οι Αρχές ανακοίνωσαν δύο ακόμα θανάτους.

Περίπου οι μισοί θάνατοι αποδίδονται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν χώρα στο πλαίσιο ληστειών, λεηλασιών και άλλων εντάσεων.

Τέσσερα από τα θύματα ήταν έφηβοι.

Οι διαδηλωτές ζητούν πρόωρες εκλογές και απομάκρυνση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο από την εξουσία, αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων και βελτίωση των συνθηκών ζωής.

Η κυβέρνηση έχει οργανώσει αντιδιαδηλώσεις και υποστηρίζει πως οι αντίπαλοί της προσπαθούν να οργανώσουν πραξικοπηματική αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία.

Η Βενεζουέλα βιώνει χρόνια οικονομική κρίση, με βαθιά ύφεση, υπερπληθωρισμό και υψηλή ανεργία, που συνοδεύονται από ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά.

Οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος έχουν επιδεινώσει τη δημοσιονομική κατάσταση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τη συναλλαγματική δυνατότητα να εισάγει προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Ο τρέχων γύρος ταραχών ξέσπασε μετά την απόφαση του φιλοκυβερνητικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να οικειοποιηθεί της εξουσίες της Βουλής – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – επικαλούμενο νοθεία στην εκλογή τριών βουλευτών. Η απόφαση του Δικαστηρίου ανακλήθηκε λίγες ημέρες μετά την έκδοσή της εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.

Ο προηγούμενος μεγάλος γύρος ταραχών ήταν το 2014, όταν 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κύμα διαδηλώσεων κατά του κ. Μαδούρο.
Πηγή: skai.gr