Κλείσιμο

Κόντρα ΗΠΑ - Τουρκίας για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία αναφορικά με τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, με στόχο κούρδους μαχητές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, τονίζοντας πως δεν έγιναν κατόπιν συνεννόησης με την πολυεθνική συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας απευθείας στην κυβέρνησης της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρκ Τόουνερ.

Άμεση ήταν η απάντηση του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντέτεινε πως η Άγκυρα ενημέρωσε για τα πλήγματα όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά επίσης τη Ρωσία και την κυβέρνηση του Ιράκ. Δεν είναι σαφές εάν η ενημέρωση έγινε πριν ή μετά τους βομβαρδισμούς.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε δε πως την επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ την είχε αποδεχτεί και ο επικεφαλής του κουρδικού θύλακα Μασούντ Μπαρζάνι.

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ορισμένες κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ISIS, όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι οι κούρδοι μαχητές αποτελούν παρακλάδι του PKK.

Η αμερικανική επίπληξη για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς έρχεται λίγες ώρες μετά την έντονη ενόχληση που εξέφρασε η Άγκυρα για την προσεκτική αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στη γενοκτονία των Αρμενίων.

Σε ανακοίνωση του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε πως η δήλωση του αμερικανού προέδρου περιείχε «παραπληροφόρηση και ψευδείς ορισμούς», προβλήματα που απέδιδε σε προπαγανδιστική δράση αρμενικών κύκλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τραμπ είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στα μέσα Μαΐου και ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που συνεχάρησαν τον τούρκο πρόεδρο για την επικράτησή του στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγή: skai.gr