Γαλλία: Μακρόν και Λεπέν σε τελετή προς τιμήν του πεσόντος αστυνομικού

Σε τελετή προς τιμήν του πεσόντος αστυνομικού στην επίθεση της Πέμπτης Ξαβιέ Ζιγκελέ παραβρέθηκαν την Τρίτη οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Είναι η πρώτη φορά που οι δυο «μονομάχοι» για την προεδρία εμφανίστηκαν μαζί δημοσίως μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής που βρήκαν τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μακρόν να περνά στο δεύτερο γύρο με την ακροδεξιά ανθυποψήφιά του.

Ο 37χρονος αστυνομικός έπεσε νεκρός στη λεωφόρο των Ηλυσίων από τον Καρίμ Σαφρί. Στην ομιλία του, ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε κάλεσμα ενότητας «ενόψει της μακράς και δύσκολης μάχης κατά της τρομοκρατίας».

«Για μια ακόμα φορά η Γαλλία έχασε ένα από τους πιο θαρραλέους γιους της. Για μια ακόμα φορά έχασε έναν από τους πιο πολύτιμους φρουρούς της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.

Το θέμα της εθνικής ασφάλειας διχάζει Μακρόν και Λεπέν, με την ακροδεξιά υποψήφια να διαμηνύει ότι ως πρόεδρος θα επιβάλλει ελέγχους στα σύνορα και θα απελαύνει ξένους, ενώ ο κεντρώος υποψήφιος δηλώνει θιασώτης των ανοιχτών συνόρων, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία δεν πρέπει να υποκύψει στο φόβο.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinionway, ο Μακρόν θα κερδίσει την υποψήφια της Λεπέν με ποσοστό 61% των ψήφων έναντι 39% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.



Πηγή: skai.gr