Βρετανός Υπουργός Άμυνας: Επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ο Κόρμπιν

Επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας χαρακτήρισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ο Υπουργός Άμυνας σερ Μάικλ Φάλον με συνεντεύξεις του το πρωί της Δευτέρας.

Η κριτική του σερ Μάικλ Φάλον ακολουθεί συνέντευξη του κ. Κόρμπιν στην τηλεόραση του BBC, κατά την οποία απέφυγε να δεσμευθεί ότι ως Πρωθυπουργός θα ανανέωνε το αποτρεπτικό πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα Trident. Ο κ. Κόρμπιν φάνηκε επίσης να διαφωνεί με την προοπτική χτυπήματος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακόμα και αν στόχος ήταν ο ηγέτης του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκάντι και πρόσθεσε ότι θα ζητούσε από τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματούσαν οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών σε Συρία και Ιράκ και να αναζητηθεί πολιτική λύση.

«Χθες είχαμε την εκπληκτική εμφάνιση κάποιου που θέλει να γίνει Πρωθυπουργός λέγοντας ότι δε θα έδινε απαραίτητα εντολή επιθέσεων εναντίον τρομοκρατών», είπε στο ραδιόφωνο του BBC ο κ. Φάλον. «Είναι εναντίον του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματός μας. Θα σταματούσε να κατασκευάζει τα (πυρηνικά) υποβρύχια που έχουμε ήδη αρχίσει να κατασκευάζουμε. Δε θα ήλεγχε τα σύνορά μας και πιο παλιά είχε αμφισβητήσει ακόμα και τη συμμετοχή μας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Σε άλλη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό Sky News, ο κ. Φάλον κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν για «εκπληκτική ανευθυνότητα» και τους Εργατικούς για «χαοτική» προσέγγιση του θέματος της εθνικής ασφάλειας. «Θα έθετε την ασφάλεια αυτής της χώρας σε κίνδυνο αμέσως εάν εκλεγόταν», σημείωσε.

Στη δική του συνέντευξη ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε πει ότι «όλες οι πτυχές» της εθνικής άμυνας θα επαναξετάζονταν από την κυβέρνησή του, «όπως κάνει κάθε νέα κυβέρνηση». Εκπρόσωπος των Εργατικών διαβεβαίωνε το βράδυ της Κυριακής ότι το κόμμα υποστηρίζει το αποτρεπτικό πυρηνικό πρόγραμμα Trident.

Το θέμα αποτελεί βασική πηγή εσωκομματικής έντασης στους Εργατικούς μετά από την ανάδειξη του ειρηνιστή Τζέρεμι Κόρμιν στην ηγεσία. Παρά το γεγονός ότι το συνέδριο του κόμματος υιοθέτησε ως επίσημη στάση την υποστήριξη της ανανέωσης του συστήματος Trident, στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων η κοινοβουλευτική ομάδα εμφανίστηκε χωρίς συμπαγή γραμμή. Ο ίδιος ο κ. Κόρμπιν καταψήφισε την ανανέωση του συστήματος.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη του BBC κατά πόσο ως Πρωθυπουργός θα διέταζε στις λεγόμενες «επιστολές έσχατης καταφυγής» προς τους διοικητές των πυρηνικών υποβρυχίων να ανταποδώσουν ένα πυρηνικό πλήγμα κατά της Βρετανίας, ο κ. Κόρμπιν απάντησε: «Έχω ξεκαθαρίσει ότι δε θα κάναμε πρώτοι χρήση των πυρηνικών. Έχω καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν καταστροφή για όλο τον κόσμο. Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι η λύση στα θέματα ασφαλείας του κόσμου. Είναι μία καταστροφή εάν χρησιμοποιηθούν ποτέ».

Είναι η δεύτερη φορά σε αυτές τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία που το κόμμα των Εργατικών έχει χρειαστεί να διευκρινίσει τη θέση του επί σημαντικού ζητήματος πολιτικής μετά από αμφίσημες δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν. Την πρώτη φορά χρειάστηκε να διευκρινιστεί ότι οι Εργατικοί δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο