Ολάντ: Ψηφίζω Μακρόν, «ρίσκο» η Λε Πεν

Την πλήρη στήριξή του στον κεντρώο πρώην υπουργό του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας «ρίσκο» για τη χώρα την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν.

«Σε ό,τι με αφορά, θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο κ. Ολάντ σε σύντομο διάγγελμα του, μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, όπου ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης αναδείχθηκε πρώτος με 23,75% της λαϊκής ψήφου, αφήνοντας δεύτερη την ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου με 21,53%.



Αναφερόμενος στις προτάσεις της ακροδεξιάς για έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο απερχόμενος Σοσιαλιστής πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ιδέες Λε Πεν για εμπορικό προστατευτισμό και οικονομικό εθνικισμό θα μπορούσαν να τσακίσουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να στοιχίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Η παρουσία της άκρας δεξιάς εγείρει για μία ακόμα φορά ένα ρίσκο για τη χώρα μας», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τους ψηφοφόρους να μην ξεχάσουν «την ιστορία» και «τις μεθόδους» του πολιτικού χώρου όπου ανήκει η κ. Λε Πεν.

Ο αποφασιστικός δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν τον ευρωπαϊστή Μακρόν να επικρατεί με διαφορά περίπου 20 μονάδων της ευρωσκεπτικίστριας Λε Πεν.

Οι αγορές κατέγραψαν μεγάλα κέρδη εν μέσω αισιοδοξίας για τελική επικράτηση Μακρόν, ενώ τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν συγχαρητήρια στον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο.

«Χαρακτήρα ενός δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της Ευρώπης» θα έχει επί της ουσίας ο δεύτερος γύρος της 7ης Μαΐου, δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Προσέθεσε ότι θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που θέλουν μία Ευρώπη ανοιχτή στον κόσμο και αυτές που θέλουν τη Γαλλία κλεισμένη στον εαυτό της και στον προστατευτισμό.
Πηγή: skai.gr