Κλείσιμο

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για Μακρόν και Λεπέν

Ο Ευρωπαϊκός Τύπος εστιάζεται στην πρωτιά του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και στην απειλή που συνιστά η παρουσία της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο.

Γερμανία

Επιφυλακτική η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Η Γαλλία κατακερματισμένη» ότι «περισσότερο από το 40% των Γάλλων ψήφισαν υποψήφιους της άκρας δεξιάς ή της άκρας αριστεράς. Η νίκη του Μακρόν είναι τόσο περιορισμένη που στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές (2007, 2012) δεν θα είχε φθάσει στον δεύτερο γύρο».

Για το περιοδικό Der Spiegel, η επιτυχία του κεντρώου υποψήφιου είναι «ηχηρό χαστούκι στον πολιτικό μηχανισμό. Η εκλογή του στον δεύτερο γύρο έβγαλε από τη μέση, τουλάχιστον προσωρινά, παλαιούς πολιτικούς θεσμούς, τους συντηρητικούς Γκωλιστές Les Republicains, όπως και τους κυβερνώντες σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ».

Βρετανία

Ο Guardian εκτιμά ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αποτελεί την «καλύτερη ελπίδα μίας μεγάλης χώρας με σοβαρά προβλήματα», αλλά θεωρεί ότι «η απειλή που θέτει η άκρα δεξιά δεν έχει σβήσει».

Οι Financial Times βλέπουν ήδη την «στέψη» του Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο προειδοποιούν ότι ο 39χρονος θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί.

Βέλγιο

Σε κύριο άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική της έκδοση, η Le Soir θεωρεί ότι οι Γάλλοι «έκαναν την επανάστασή τους, απορρίπτοντας, α λα Τραμπ, τα παραδοσιακά κόμματα και πολιτικούς, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, για να θέσουν αντιμέτωπες δύο προσωπικότητες εκτός συστήματος».

Ελβετία

Η εφημερίδα Le Temps, επαναφέροντας τον όρο «νέο σύνορο», που είχε χρησιμοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ελπίζει σε μία νίκη του Εμανουέλ Μακρόν: «Αυτός ο νέος πρόεδρος, ούτε καν 40 ετών, μπορεί να δώσει ένα νέο σύνορο στην Γαλλία και να βελτιώσει την τύχη των Γάλλων». Ομως η εφημερίδα θεωρεί ότι «με το Εθνικό Μέτωπο, οι απόγονοι της Γαλλίας των συνεργατών και της γαλλικής Αλγερίας βρίσκονται στις πύλες της εξουσίας».

Πολωνία

Η Gazeta Wyborcza χαιρετίζει την παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβιώσει του διαζυγίου που μόλις ξεκίνησε με την Βρετανία, Αλλά το +Frexit+ θα ενταφίαζε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτό ακριβώς είχε ανακοινώσει η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου».
Πηγή: skai.gr