Γαλλία Εκλογές: Νικητής ο Μακρόν - Σύγκρουση με Λεπέν στον β' γύρο

Νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών αναδείχτηκε ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Μακρόν λαμβάνει 23,75% και ακολουθεί η Λεπέν με 21,53%.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, με 19,91% και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, με 19,64%. Ο κυβερνητικός υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν συνετρίβη.

Φιγιόν και Αμόν, αναγνώρισαν την ήττα τους και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον Εμανουέλ Μακρόν εν όψει του β’ γύρου, επικαλούμενοι τον κίνδυνο μιας ακροδεξιάς «κατάληψης» του προεδρικού μεγάρου.

Ο κ. Μελανσόν ωστόσο, απέφυγε να πάρει θέση εν όψει της αναμέτρησης Μακρόν - Λεπέν, ασκώντας κριτική τόσο στον κεντρώο υποψήφιο όσο και στην ηγέτιδα της Ακροδεξιάς.



Γύρω από τον ανεξάρτητο υποψήφιο που κατέλαβε την πρωτιά χωρίς κομματικό μηχανισμό να τον στηρίζει, διαμορφώνεται ήδη διακομματικό μέτωπο πολιτικών προσωπικοτήτων που τον στηρίζει κατά της Λεπέν, όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ή ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν. 

Ανακοινώνοντάς την υποστήριξή του στον Μακρόν, ο Φιγιόν τόνισε ότι το ακροδεξιό κόμμα του Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει τη χώρα στην αποτυχία.

«Μεγάλη νίκη για τους πατριώτες» χαρακτήρισε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Λεπέν, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, τη διεκδίκηση της προεδρίας από τη θεία της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 




Δεν επιβεβαιώθηκαν πάντως οι φόβοι για υψηλή αποχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ανάλογη του 2002, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή στη διαδικασία του πρώτου γύρου έφθασε στα ίδια, περίπου επίπεδα, με τις αναμετρήσεις του 2012 και του 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στο 69,42% στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Συγκριτικά, το 2012 η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανερχόταν, την ίδια ώρα, στο 70,59%, το 2007 στο 73,87% και το 2002 στο 58,45%. Το 2002 στον δεύτερο γύρο πέρασε ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν Ζαν Μαρί Λεπέν μαζί με τον Ζακ Σιράκ ο οποίος ηττήθηκε από τον Σιράκ. 

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, η τελική συμμετοχή θα ανέλθει στο 81%, ποσοστό υψηλό, που όμως δεν αποτελεί ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα. 



Πάντως, στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012 μειώθηκε. Τα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή -προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία- μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθη στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης της περασμένης Πέμπτης, με ένα νεκρό αστυνομικό στην καρδιά του Παρισιού, στη λεωφόρο των Ηλυσίων.



Ήταν η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της πέμπτης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο σχεδιασμός των γαλλικών αρχών για τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών περιλαμβάνει 50.000 αστυνομικούς και 7.000 στρατιώτες. Τα Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και οι πρωτοφανείς, πριν από μερικά χρόνια, εικόνες με πάνοπλους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα να ερευνούν τους προσερχόμενους στις κάλπες πολίτες, αλλά και στρατιώτες σε στρατηγικά σημεία των πόλεων δίνουν τον τόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που είναι κρίσιμη και για την Ευρώπη. . 

Παράλληλα, στα υπερπόντια εδάφη της γαλλικής δημοκρατίας, ήταν εμφανής η απουσία αφισών της Μαρίν Λεπέν από τα εκλογικά τμήματα. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες ώστε να αναρτηθούν στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.


Πηγή: skai.gr