Γερμανία: Σε υψηλό 2 ετών το κόμμα της Μέρκελ στη Ρηνανία – Βεστφαλία

Yψηλό δύο ετών καταγράφει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, με το CDU πάντως να ισοψηφεί με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Πρόκειται για το πληθυσμιακά μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, με πληθυσμό περίπου 18 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ αντιπροσωπεύει το 22% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest dimap για λογαριασμό του καναλιού WDR, που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή, το CDU αυξάνει τα ποσοστά του κατά 4%, στο 34%, ενώ το SPD σημειώνει πτώση κατά 3% συγκεντρώνοντας επίσης 34%.

Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει το CDU από το Δεκέμβριο του 2015, ενώ είναι η πρώτη φορά που τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται «στήθος με στήθος» στις δημοσκοπήσεις από τον Οκτώβριο, οπότε αμφότερα σημείωναν 31%.



Σημειώνεται ότι σήμερα το κρατίδιο κυβερνάται από συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων (Grune). Οι ψηφοφόροι του κρατιδίου θα προσέλθουν στις κάλπες για τις τοπικές εκλογές στις 14 Μαΐου, και το αποτέλεσμα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τις για Ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Μια νίκη του CDU στην Ρηνανία – Βεστφαλία θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή αφετηρία για να παγιωθεί η πολιτική υπέροχη της Μέρκελ, έναντι του ανθυποψήφιου της Μάρτιν Σουλτς, ώστε να επιτύχει μια τέταρτη θητεία.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει πτώση 1 ποσοστιαίας μονάδας στο 8%, οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) σημειώνουν άνοδο 1% στο 10%, οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στο 6% ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αγγίζει το 5% (αμετάβλητο) που είναι και το όριο για την είσοδό του στο τοπικό κοινοβούλιο. Εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο κυβερνητικός συνασπισμός SPD - Πράσινων δεν θα συγκέντρωνε αρκετές ψήφους για να κυβερνήσει, ενώ για τη διακυβέρνηση δεν θα ήταν εφικτός ακόμη και ένας συνασπισμός SPD – Πράσινων – Die Linke.

Η δημοσκόπηση προξενεί περαιτέρω αμφιβολίες για το λεγόμενο «φαινόμενο Σουλτς», μια απότομη άνοδο στις δημοσκοπήσεις για το κεντροαριστερό SPD αφότου το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξέλεξε τον τέως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ως αντίπαλο της καγκελαρίου Μέρκελ για τις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Το SPD ηττήθηκε κατά κράτος (πάνω από 11% διαφορά) στις τοπικές εκλογές της 26ης Μαρτίου στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας