Κλείσιμο

Ο Μακρόν κατηγορεί Λεπέν και Φιγιόν για πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης

Για πολιτική εκμετάλλευση της τρομοκρατικής επίθεσης της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία, με νεκρό έναν αστυνομικό (κάτω φωτό), για πολιτικό όφελος ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, εξαπολύοντας επίθεση σε Μαρίν Λεπέν και Φρανσουά Φιγιόν. Είχαν προηγηθεί ανάλογες κατηγορίες από τον πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η ακροδεξιά ηγέτις του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, με την οποία φαίνεται να δίνει «μάχη στήθος με στήθος» για την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αλλά και ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν – που βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, προχώρησαν σε ανεύθυνες δηλώσεις όπως ότι η Γαλλία είναι «σε πόλεμο».

Xavier Jugele, selon une photo diffusee par l'association Flag!
Ο δολοφονηθείς αστυνομικός Ξαβιέ Ζουγκελέ

Η Μακρόν σημείωσε ότι είναι σημαντικό για όλες τις πλευρές «να επιδείξουν πνεύμα ευθύνης σε μια ακραία περίοδο» και να δώσουν μια υπεύθυνη απάντηση σε «ένα τραγικό γεγονός που έχει βυθίσει τη χώρα μας στη θλίψη».

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό, ούτε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης αυτών των γεγονότων», δήλωσε ο Mακρόν σε συνέντευξη Τύπου. «Οι τρομοκράτες θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα... σε μια εποχή που οι Γάλλοι αποφασίζουν για το μέλλον τους» τόνισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι με την εκλογή του θα δημιουργήσει μια «προεδρική ομάδα» η οποία θα λειτουργεί επί εικοσιτετραώρου βάσεως για να αντιμετωπίσει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. 

Άνοδος 1% για Λεπέν μετά την επίθεση

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, την πρώτη μετά την επίθεση στο Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου εξασφαλίζοντας ποσοστό 24,5% των ψήφων, καταγράφοντας πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η Λεπέν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση αυτή συγκεντρώνοντας ποσοστό 23%, με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Πάντως, στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ