Παραδόθηκε ο δεύτερος φερόμενος δράστης της επίθεσης στο Παρίσι

Παραδόθηκε στην Αμβέρσα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των βελγικών μέσων ο άνδρας για τον οποίο οι βελγικές αρχές εξέδωσαν νωρίτερα ένταλμα σύλληψης και ενδεχομένως να εμπλέκεται στην αιματηρή επίθεση στο Παρίσι. 

Ο άνδρας που παραδόθηκε είναι σύμφωνα με τις αρχές ο φερόμενος δεύτερος δράστης της επίθεσης που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, στα Ηλύσια Πεδία, στο Κεντρικό Παρίσι, με έναν νεκρό αστυνομικό και άλλους τρεις τραυματίες. 

«Ο άνδρας εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας», στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πιερ-Ενρί Μπραντέ.

Όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον άνδρα ο Μπραντέ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «συνδέεται με κάποιο τρόπο με αυτό που συνέβη στη λεωφόρο των Ηλυσίων; Δεν μπορώ να σας το πω υπάρχει ένας αριθμός πληροφοριών που πρέπει να επιβεβαιωθούν. Δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία πόρτα». 

Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση.

Στη διάρκεια έρευνας οι βελγικές αρχές βρήκαν στην κατοχή του ένα εισιτήριο τραίνου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες.

Ο νεκρός δράστης της επίθεσης

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης μέσω του πρακτορείου ειδήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Amaq News ενώ έδωσε το όνομα του ενός εκ των δραστών που σκοτώθηκε, του «Αμπού Γιουσίφ του Βέλγου».

«Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στο Παρίσι είναι γάλλος υπήκοος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου στο δίκτυο VRT. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του δράστη της επίθεσης κατά του περιπολικού χθες το βράδυ στην Λεωφόρο των Ηλυσίων, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν 39 ετών γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τη ριζοσπαστικοποίησή του και ότι είχε καταδικαστεί σε 20ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001. Τότε δυο αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σοβαρά. Ο δράστης αποφυλακίστηκε πρόωρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ, το περιστατικό συνέβη στις 10 το βράδυ, ώρας Ελλάδας, όταν ο δράστης σταμάτησε το όχημά του δίπλα από σταθμευμένο περιπολικό, βγήκε κρατώντας καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί προς το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό.

Εκτός κινδύνου είναι πλέον οι δύο αστυνομικοί που τραυματίστηκαν κατά την επίθεση ενώ όπως έγινε αργότερα γνωστό, και μία τουρίστρια χτυπήθηκε «ελαφρά» από σφαίρα,

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ανέφερε επίσης ότι κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκε «ένα αυτόματο όπλο εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου» και πρόσθεσε ότι «ο τρομοκρατικός κίνδυνος στη χώρα παραμένει υψηλός».

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλο το Παρίσι ενώ κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο ύποπτο που έφτασε στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο.

Ματαίωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες Φρανσουά Φιγιόν και Μαρί Λεπέν.

Οι αντιδράσεις των ηγετών

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την αρχή είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως η αιματηρή επίθεση της Πέμπτης στο Παρίσι, με τον έναν νεκρό και τους δύο τραυματίες, ήταν πράξη τρομοκρατίας.

Τιμές στο νεκρό αστυνομικό απέδωσε ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, εκφράζοντας παράλληλα συλληπητήρια στην οικογένειά του. Ο κ. Καζνεβ τόνισε ότι η σκέψη του είναι και στους τραυματισμένους αστυνομικούς.

«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στις δυνάμεις της αστυνομίας και στις δυνάμεις της δημόσιας τάξης», δήλωσε o υποψήφιος πρόεδρος και φαβορί για την προεδρική εκλογή Εμμανουέλ Μακρόν.

Τα συλλυπητήριά της στον Γάλλο Πρόεδρο και στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τα συλλυπητήριά του στον λαό της Γαλλίας έστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν τελειώνει ποτέ και πρέπει να είμαστε δυνατοί.
Πηγή: skai.gr