Παρίσι: Επίθεση του ISIS με έναν αστυνομικό νεκρό

Αιματηρή επίθεση το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι με στόχο αστυνομικούς, την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του πρακτορείου Amaq. 

Οι τζιχαντιστές ανέφεραν ότι το όνομα του ενός δράστη είναι Αμπού Γιουσίφ και είναι από το Βέλγιο. Από την επίθεση σκοτώθηκαν  ένας αστυνομικό και δύο είναι σοβαρά τραυματίες. Νεκρός είναι και ο δράστης που άνοιξε πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. 

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ο ένας αστυνομικός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ διέψευσε την πληροφορία που είχε αναρτήσει στο twitter η Ένωση των Γάλλων αστυνομικών, σύμφωνα με την οποία είχε υποκύψει στα τραύματά του. 


Η Daily Mirror δημοσιοποίησε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο φαίνεται ένα αυτοκίνητο σταματημένο δίπλα στο αστυνομικό βαν και τους αστυνομικούς να απαντούν στα πυρά του τζιχαντιστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκρός είναι ο ένας από τους δύο δράστες, που «ήταν γνωστός στις Αρχές», ενώ η αστυνομία αναζητά το δεύτερο άτομο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο δεύτερος δράστης είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές, ο οποίος φέρεται να έφθασε νωρίτερα στο Παρίσι από το Βέλγιο με τρένο. Σύμφωνα με το Reuters, οι γαλλικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate μεταξύ των τεσσάρων προεδρικών υποψηφίων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «όλα δείχνουν πως το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατία», εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του αστυνομικού. «Η σκέψη μου είναι στην οικογένεια του νεκρού και τους συγγενείς των τραυματιών», είπε. 


Η γαλλική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, με δεδομένο ότι σε ελάχιστα 24ωρα θα ξεκινήσει η διαδικασία των προεδρικών εκλογών. Το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, πριν τις προεδρικές εκλογές, ενώ είχαν εντοπιστεί πιθανοί δράστες σε διάφορα σημεία και είχαν αντιμετωπιστεί.


Παρόλο που οι αρχές δεν είχαν προβεί σε επίσημη εκτίμηση για το αν πρόκειται για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτή την εκδοχή. Επισήμως αναφερόταν ότι «είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί το περιστατικό ως τρομοκρατικό», ωστόσο ο φόβος έχει σκεπάσει για μία ακόμη φορά τη Γαλλία. Για πιθανή τρομοκρατική επίθεση έκανε λόγο σε δήλωσή του νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέβη εκτάκτως στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μαρτύρες, ο δράστης που έπεσε νεκρός, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του και  άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών που επέβαιναν σε περιπολικό, ενώ είχαν σταματήσει σε κόκκινο φανάρι. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά. 
Η επίθεση έγινε περίπου στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα. Η αστυνομία έδωσε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή και να κλείσει η λεωφόρος Σαμπ Ελιζέ, ενώ απομακρύνθηκαν όσοι πολίτες βρίσκονταν σε μεγάλη ακτίνα από το αιματηρό περιστατικό.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα για τη μεταφορά των θυμάτων, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από έναν άνδρα με Καλάσνικοφ, ο οποίος στόχευε απευθείας στους αστυνομικούς.

Αναφορές έκαναν λόγο και για δεύτερο περιστατικό με πυροβολισμούς, κοντά στο σημείο της αρχικής επίθεσης, πιθανότατα από τον συνεργό του δράστη τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Οι αναφορές αυτές διαψεύστηκαν στη συνέχεια ως «ψεύτικος συναγερμός».

Με εντολή της αστυνομίας αποκλείστηκε νωρίτερα και το Προεδρικό Μέγαρο για λόγους ασφαλείας. Η αστυνομία είχε κάνει λόγο για σημαντική πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών είχε πει ότι είναι νωρίς να διευκρινιστεί το κίνητρο της επίθεσης, ζητώντας λίγο χρόνο ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και να εκτιμηθούν από τους αρμόδιους.

Νωρίτερα οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο διαμέρισμα του νεκρού δράστη, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανές διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές ομάδες, ή με άλλους συνδέσμους και συνεργούς, οι οποίοι ενδεχομένως να συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της επίθεσης στο όχημα της αστυνομίας.

Με εντολή της αστυνομίας παρέμεινε κλειστός μόνο ο σταθμός του Μετρό στην περιοχή του επεισοδίου, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργούν κανονικά.

Πηγή: skai.gr