Κλείσιμο

Τουρκία: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος (upd)

Στην απόρριψη των προσφυγών κομμάτων της αντιπολίτευσης για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής για παρατυπίες προχώρησε την Τετάρτη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).  Τα κόμματα κατήγγειλαν αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Δέκα μέλη του YSK ψήφισαν κατά της ακύρωσης των αποτελεσμάτων και ένας ψήφισε υπέρ, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

Προσφυγές κατά του αποτελέσματος είχαν καταθέσει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) δια του προέδρου του Μπουλέντ Τεζκάν, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και το κόμμα Vatan.

«Οι προσφυγές του HDP, του CHP και του κόμματος Vatan αναφορικά με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου συζητήθηκαν ξεχωριστά και ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων, απορρίφθηκαν με ψήφους 10 κατά έναν 1 υπέρ» ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι την απόρριψη των προσφυγών ανακοίνωσε και αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση του δημοψηφίσματος με αφορμή την απόφαση του YSK να θεωρήσει έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

Aλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τρίτη την Τουρκία να «διεξάγει διαφανή έρευνα» μετά τις καταγγελίες παρατηρητών για παρατυπίες στο τουρκικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

To CHP ανακοίνωσε πάντως ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να επιτύχει την ακύρωση του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα δώσει σαρωτικές εξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Πρόκειται για μια σοβαρή κρίση νομιμότητας. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα νομιμά μέσα. Θα εξετάσουμε αύριο αν θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", δήλωσε ο Μπουλέντ Τεζτζάν, μιλώντας σε δημοσιογράφου αφού έγινε γνωστή η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr