Υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα Μέι για πρόωρες εκλογές

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξασφάλισε την απαιτούμενη από το νόμο πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την ψηφοφορία για έγκριση της πρότασής της για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα 522 υπερψήφισαν έναντι μόλις 13 που ψήφισαν «όχι». Απείχαν οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP.

Η Τερέζα Μέι είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η κυβέρνησή της εκπλήρωσε την προτεραιότητα της σταθερής διακυβέρνησης μετά από το δημοψήφισμα για το Brexit και τώρα το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη διεξαγωγή εκλογών.

Ανοίγοντας την κοινοβουλευτική συζήτηση, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι εκλογές δίνουν στη χώρα την ευκαιρία να επιλέξει μία δυνατή και σταθερή ηγεσία με ισχυρή διαπραγματευτική θέση ενόψει των συνομιλιών για το Brexit.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών επέλεξε να επικεντρωθεί στην οικονομική πολιτική, λέγοντας ότι το κόμμα του ζητά την ψήφο των πολιτών για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα των πιο αδυνάτων. Κατηγόρησε επίσης την Πρωθυπουργό για έλλειψη αξιοπιστίας μετά από την αλλαγή στάσης της ως προς τη σκοπιμότητα των πρόωρων εκλογών.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Κόρμπιν κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να μετατρέψουν τη Βρετανία σε «παράδεισο χαμηλής φορολογίας».

Ιδιαίτερη κριτική δέχθηκε η κα Μέι από την αντιπολίτευση για την άρνησή της να λάβει μέρος σε προεκλογικά τηλεοπτικά debate με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο