Κλείσιμο

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα 18 έως 21% για τους Συντηρητικούς

Προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών με 18% έως 21% δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εφημερίδας Guardian/ICM οι Τόρις συγκεντρώνουν 44% (+1% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εφημερίδας), οι Εργατικοί σημειώνουν 26% (+1%), το UKIP 11% (σταθερό ποσοστό), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 10% (-1%) και οι Πράσινοι καταγράφουν 4% (αμετάβλητο ποσοστό).

Η εταιρεία ICM διεξήγαγε τη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Guardian το Σαββατοκύριακο, σε δείγμα 2.052 ενηλίκων.  

Σε άλλη, δημοσκόπηση, της εταιρείας YouGov, για λογαριασμό των Times, οι Συντηρητικοί καταγράφουν προβάδισμα 21%. Οι Τόρις συγκεντρώνουν 44% (+2% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση), οι Εργατικοί σημειώνουν 23% (-2%), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12% (+1%)  το UKIP 10% (-1%) και 10% καταγράφουν άλλα κόμματα.

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, για την εξασφάλιση ισχυρής λαϊκής εντολής ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ανακοίνωσε νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αντιδράσεις στις εκλογές

Την απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού για προκήρυξη πρόωρων εκλογών χαιρέτισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δηλώνοντας ότι έτσι "θα δώσει στο Βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα θέσει σε προτεραιότητα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας (του λαού)". 

Την απόφασή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να συναινέσουν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε άμεσα και ο ηγέτης του κόμματος Τιμ Φάρον, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί σκληρό Brexit. 

Οι Πράσινοι επίσης χαιρέτισαν την ευκαιρία «να καθορίσουν οι Βρετανοί το μέλλον τους» και «να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σκληρό Brexit» με παραμονή στην ενιαία αγορά.

Ο νέος ηγέτης του UKIP Πολ Νάταλ καλωσόρισε την ευκαιρία να αποδείξει ότι το κόμμα του είναι το μοναδικό που είναι απολύτως δεσμευμένο σε ένα «ξεκάθαρο, γρήγορο και αποδοτικό Brexit». Χαρακτήρισε πάντως «κυνική» την απόφαση της Πρωθυπουργού, εκτιμώντας ότι υπαγορεύτηκε περισσότερο από την αδυναμία των Εργατικών παρά από το συμφέρον της χώρας.

«Οι Τόρις βλέπουν μια ευκαιρία να μετακινήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στα δεξιά, να εξαναγκάσουν σε ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας αντισταθούμε για τη Σκωτία» σχολίασε μέσω Twitter η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο