Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, για την εξασφάλιση ισχυρής λαϊκής εντολής ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ανακοίνωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε έκτακτο διάγγελμά της έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε ένα προεκλογικού τύπου διάγγελμα, σε προσωπικό τόνο, η Μέι απευθύνθηκε στη βρετανική κοινή γνώμη λέγοντας ότι κάθε ψήφος στους Συντηρητικούς θα ισχυροποιήσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους. Όπως επισήμανε, η χώρα χρειάζεται ενότητα ενώ υπάρχει διαίρεση.

«Η Βρετανία επέλεξε το Brexit και δεν υπάρχει γυρισμός» επισήμανε η βρετανίδα πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι προέβη σε σύντομο απολογισμό της θητείας της, δηλώνοντας ότι όταν έγινε πρωθυπουργός, η χώρα χρειαζόταν σταθερότητα, κάτι που έκανε.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κάλεσε την αντιπολίτευση να συμφωνήσει στις πρόωρες εκλογές στη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε «να αφήσουμε το λαό να αποφασίσει».  «Ας απομακρύνουμε τον κίνδυνο της αβεβαιότητας και της αστάθειας… Θα δώσω στη χώρα την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται» διαβεβαίωσε η κ. Μέι. Η απόφαση της πρωθυπουργού για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο, κάτι που επιτυγχάνεται αφού οι Εργατικοί συναινούν. 

Επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για πολιτικά παιχνίδια και εναντίωση στο κυβερνητικό σχέδιο για το Brexit που δεν επιτρέπουν την εσωτερική ενότητα και υπονομεύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι των Ευρωπαίων. «Δεν είμαι διατεθειμένη να επιτρέψω στους αντιπάλους να θέσουν σε κίνδυνο το έργο που πρέπει να γίνει ενόψει του Brexit», σημείωσε η κα Μέι.

Ας σημειωθεί ότι η κα Μέι δεν έχει εκλεγεί από το λαό, καθώς επιλέχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά από την παραίτησή του στον απόηχο του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θέλει την ισχυρή λαϊκή εντολή που προβλέπουν για το κόμμα της όλες οι δημοσκοπήσεις ώστε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit εντός των επόμενων εβδομάδων. 

Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα συνιστούσαν πανωλεθρία για τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπολείπονται περίπου 20 ποσοστιαίων μονάδων των Συντηρητικών στις μετρήσεις.

Μετά το διάγγελμα της πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές η στερλίνα βρέθηκε σε υψηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,264 δολάρια. 

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - skai.gr