Κλείσιμο

Παραγουάη: Δεν θα είναι υποψήφιος ο Καρτές στις εκλογές του 2018

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς σε καμία περίπτωση», ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Παραγουάης Οράσιο Καρτές. Πρόσθεσε πως έλαβε την απόφαση αυτή για να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα στο κράτος της Νότιας Αμερικής, καθώς και ότι δεν θα αλλάξει γνώμη ανεξαρτήτως του εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ή όχι την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να επιτρέπονται συναπτές προεδρικές θητείες.

Σε επιστολή του στον καθολικό αρχιεπίσκοπο της Ασουνσιόν, Εδμούνδο Βαλενσουέλα, που ανάρτησε στο Twitter, ο Καρτές, πλούσιος ιδιοκτήτης βιομηχανιών αναψυκτικών και προϊόντων καπνού, τόνισε πως έλαβε την απόφασή του μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος να υπάρξει ειρήνη και διάλογος στην Παραγουάη.

Η απόφαση του Καρτές να εγκαταλείψει το σχέδιο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ακολουθεί την επίσκεψη την Τρίτη ενός απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και κατόπιν του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) Λουίς Αλμάγκρο την Πέμπτη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Διαδηλωτές εισέβαλαν και πυρπόλησαν μέρος του κτιρίου του Κογκρέσου την 31η Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μιας μυστικής ψηφοφορίας στη Γερουσία κατά την οποία εγκρίθηκε η αναθεώρηση σε πρώτη ανάγνωση. Λίγο αργότερα η αστυνομία εξαπέλυσε έφοδο εναντίον μελών ενός αντιπολιτευόμενου κόμματος και άνδρες της σκότωσαν έναν διαδηλωτή. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν συνολικά άλλοι τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Η κάτω Βουλή δεν έχει ακόμη ψηφίσει επί της πρότασης για την αναθεώρηση.

Πηγή: skai.gr