Κουρτς: Να τερματιστεί η φαντασίωση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Σαφές μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το οριακό «Ναι» για την αμφιλεγόμενη αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, «το οποίο σημαίνει ότι η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», ζήτησε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως η χώρα αυτή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι κατά της Ε.Ε., για το οποίο ο ίδιος αναμένει σαφή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, καθώς «απαιτείται επιτέλους ειλικρίνεια ως προς τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, και θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει η περίοδος του τακτικισμού», ανέφερε κεντροδεξιός πολιτικός.

Ο αυστριακός ΥΠΕΞ ελπίζει, όπως λέει, σε μία αλλαγή συνείδησης από εκείνους στην Ε.Ε. που εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τονίζει χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου θα πρέπει να τερματιστεί η φαντασίωση μίας ένταξης».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διαβεβαιώνει για την «υποστήριξή και την αλληλεγγύη» του, απευθυνόμενος, όπως τονίζει, «στο σχεδόν 50%» εκείνων που δεν στήριξαν στο δημοψήφισμα την πορεία του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το «οριακό» αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του «Ναι», τονίζει σε σύντομη δήλωση του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, επισημαίνοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναζήτησε τη ρήξη με τις ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας, «αλλά σχεδόν το ήμισυ των Τούρκων δεν τον ακολούθησαν».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ