Μέρκελ προς Ερντογάν: Θέλουμε διάλογο με σεβασμό, με προσωπική σου ευθύνη

Έκκληση προς τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει «διάλογο με σεβασμό» με όλες τις πολιτικές παρατάξεις μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα για συνταγματική αναθεώρηση απηύθυνε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας δε ότι ο τούρκος πρόεδρος φέρει προσωπική ευθύνη να γιάνει τον διχασμό στην τουρκική κοινωνία.

Το Βερολίνο «αναμένει ότι η τουρκική κυβέρνηση, μετά από μία σκληρή προεκλογική εκστρατεία, αναζητά τώρα διάλογο με σεβασμό, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και μέσα στην κοινωνία», αναφέρει η καγκελάριος, σε σύντομη γραπτή δήλωση που εξέδωσε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διευκρινίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα των Τούρκων να επιλέξουν το Σύνταγμα της χώρας τους, όμως προσθέτουν με νόημα ότι το αποτέλεσμα καταδεικνύει το βαθμό διαίρεσης της τουρκικής κοινωνίας, και αυτό σημαίνει «μεγάλη ευθύνη για την τουρκική ηγεσία και τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά».

Οι προτάσεις για κυβερνητική αναθεώρηση, που θα μετατρέψουν την προεδρία σε κέντρο της εκτελεστικής εξουσίας, εγκρίθηκαν με οριακή πλειοψηφία 51,4%.

Προσεκτική ανακοίνωση εξέδωσε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας τον κ. Ερντογάν να αναζητήσει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» για την υλοποίηση των αλλαγών στο Σύνταγμα, οι περισσότερες εκ των οποίων θα εφαρμοστούν το 2019.

Υπό τη σκιά καταγγελιών για νοθεία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι περιμένει την αξιολόγηση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τονίζει δε ότι η εφαρμογή των αλλαγών στο τουρκικό Σύνταγμα θα κριθεί με γνώμονα τις υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η τουρκική ηγεσία πρέπει να σκεφθεί με προσοχή τα επόμενα βήματά της, επισήμανε από την πλευρά του το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεδομένης της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Πηγή: skai.gr