Κλείσιμο

Κορεατική χερσόνησος: Στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ο Πενς

O αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στο όριο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα, στη νοτιοκορεάτικη πλευρά, μία ημέρα μετά την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Ο Μάικ Πενς μετέβη με ελικόπτερο στο στρατόπεδο Μπονιφάς, εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών υπό αμερικανική διοίκηση, που απέχει μόλις μερικά μέτρα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, προτού μεταβεί στο χωριό Πανμουντζόν στην παραμεθόριο, όπου είχε υπογραφτεί η ανακωχή του 1953.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ έχει προσχωρήσει σε πολλές εκτοξεύσεις πυραύλων ενώ οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και πολλά πλοία συνοδεία, περιλαμβανομένων αντιτορπιλικών και καταδρομικών, σε μια θαλάσσια περιοχή κοντά στην κορεατική χερσόνησο.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, επεσήμανε ότι για τη διευθέτηση της βορειοκορεατικής απειλής «όλη η γκάμα των επιλογών είναι στη διάθεση του αμερικανού προέδρου, αν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει», ενώ δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο κομμουνιστικό καθεστώς.

Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας 

Τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα πλεύσουν –όπως μεταδίδουν νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ- στη Θάλασσα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τα USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan και USS Nimitz.

Ουάσινγκτον και Σεούλ συζητούν τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών γυμνασίων, όπου θα λάβουν μέρος τα τρία αεροπλανοφόρα, με το Καρλ Βίνσον να αναμένεται να εισέλθει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως την 25η Απριλίου και τα άλλα δύο σύντομα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.
Την Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την καταγραφή μιας αποτυχημένης δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικού
πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

Την Παρασκευή πάντως, το βορειοκορεάτικο επιτελείο απείλησε ότι θα
καταστρέψει αμερικανικά πολεμικά που πλέουν κοντά στην κορεατική χερσόνησο σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης.

Το Καρλ Βίνσον, το οποίο συνοδεύουν πολλά ακόμη αμερικανικά πολεμικά, συμπεριλαμβανομένων αντιτορπιλικών, έλαβε διαταγή να πλεύσει προς την κορεατική χερσόνησο στις αρχές Απριλίου.

Ιαπωνία: Μήνυμα στην Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις προκλήσεις

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προέτρεψε τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από περαιτέρω προκλητικές ενέργειες, να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Μιλώντας στη βουλή της χώρας του ο Σίνζο Άμπε είπε ότι θα ανταλλάξει απόψεις για τη Βόρεια Κορέα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους αργότερα εντός του μήνα.

Πηγή: skai.gr