Ερντογάν: Iστορική απόφαση που πρέπει όλοι να σεβαστούν

«Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας και ειδικά οι σύμμαχοί μας», διαμήνυσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την οριακή επικράτηση του «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα, αφού με καταμετρημένο 99,3% των ψήφων το «Ναι» συγκεντρώνει  51,36% έναντι 48,44% του «Όχι», σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από τις καταγγελίες κομμάτων της αντιπολίτευσης για νοθεία

«Το Έθνος μας αποφάσισε ελεύθερα (...) θέλω να ευχαριστήσω έναν-έναν τους ψηφοφόρους μας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, που σύντομα θα δει τις εκτελεστικές εξουσίες του να αυξάνονται σημαντικά.

Η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα σημάνει την αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.

Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Οι αλλαγές δίνουν επίσης στον πρόεδρο το δικαίωμα να διορίζει μέρος της έδρας σε δύο ανώτατα δικαστικά σώματα.

Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για τη Δευτέρα ο Ερντογάν

Στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, θα προεδρεύσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την πληροφορία μετέδωσε το CNN Turk, μετά τα ανεπίσημα αποτελέσματα που κατέδειξαν ότι οι ψηφοφόροι είπαν «ναι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος που μετατρέπει σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Ερντογάν: Αυτός είναι ο μόνος δρόμος

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι το προεδρικό σύστημα είναι η «μοναδική λύση για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Τουρκίας απέναντι στην τρομοκρατία» την ώρα που οι επικριτές του αντιτείνουν ότι προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη «μονοκρατορία» του στην πολιτική σκηνή.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγησε πως κάποια από τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ ενώ άλλα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο του 2019.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές να ωφελήσουν την Τουρκία, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα την διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι», έκαναν περίπου 1,3 εκατομμύρια Τούρκοι.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση (…) η μεταρρύθμιση αυτή θα είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Άμεσα επί τάπητος η θανατική καταδίκη

O ίδιος διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους τους πως θα συζητήσει αμέσως με την κυβέρνηση το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής καταδίκης, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα έθετε τέρμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, όπως έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Γιλντιρίμ: Το «ναι» είναι η καλύτερη απάντηση στους εχθρούς μας

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο στην Τουρκία, δήλωσε μετά την οριακή επικράτηση του «Ναι» στην σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είμαστε ένα Έθνος (…) και το Έθνος είπε ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Προαναγγέλλοντας πως η κυβέρνηση θα φροντίσει για όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή εκλογών το 2019, ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε πως το «Ναι», αποτελεί τη δέουσα απάντηση και προς του Κούρδους αυτονομιστές αλλά και όσες ξένες δυνάμεις είναι εχθρικές στην Άγκυρα.


Πηγή: skai.gr