Κλείσιμο

Η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στο δημοψήφισμα

Νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα καταγγέλλουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη διαφαινόμενη, οριακή νίκη του «Ναι» στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, κάνει λόγο για «ζητήματα νομιμότητας», καταγγέλλοντας την απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να κάνει δεκτά ασφράγιστα ψηφοδέλτια, δια στόματος του αναπληρωτή προέδρου του.

HDP: Το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες έκτακτης ανάγκης


Και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP εκφράζει ενστάσεις για τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καθώς οι πολιτική ηγέτες του παραμένουν φυλακισμένοι και το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Μάλιστα το HDP ανακοίνωσε πως θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος.

Αντιδρούν οι υποστηρικτές του «Όχι» στην Κωνσταντινούπολη

Κάτοικοι σε τουλάχιστον τέσσερις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στα παράθυρα των διαμερισμάτων τους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Τι αλλάζει


Η συνταγματική αναθεώρηση θα σημάνει την αντικατάσταση της σημερινής προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με ένα πολίτευμα ενισχυμένης προεδρίας, που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να διεκδικήσει την παραμονή του στην εξουσία, έως και το 2029.

Μεταξύ άλλων, οι προωθούμενες αλλαγές θα επιτρέψουν στον πρόεδρο να κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να εκδίδει διατάγματα για τη λειτουργία του κράτους, να συντάσσει τον προϋπολογισμό, να αποπέμπει υπουργούς και να διαλύει τη Βουλή, προκηρύσσοντας ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.


Πηγή: skai.gr