Κλείσιμο

Τζιχαντιστής που συνδέεται με το Charlie Hebdo «ίσως είναι ακόμα ζωντανός»

«Ακόμα ζωντανό», θεωρεί ο ιρακινός στρατός, στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που οι αρχές συνδέουν με τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, τον Ιανουάριο του 2015,

Ο αμερικανικός στρατός διαβεβαίωνε τον Νοέμβριο πως ο τζιχαντιστής Μπουμπακέρ εκ-Χακίμ είχε σκοτωθεί κατά την αεροπορική επιδρομή με drone στη Ράκα, την «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

Όμως η ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών επικαλείται έκθεση της συριακής αεροπορίας (που επιχειρεί πάνω από κρησφύγετα και αρχηγεία των τζιχαντιστών), η οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε μία από τις φημολογούμενες κρυψώνες να κρύβεται ακόμα ο ελ-Χακίμ.

Ο ελ-Χακίμ, πιστεύεται ότι συνέβαλε στον σχεδιασμό του χτυπήματος στα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού που είναι γνωστό για το συχνά «αιχμηρό» περιεχόμενό του. 

Από το 2015, το Ιράκ και η Συρία έχουν εγκαθιδρύσει ένα κοινό δίαυλο επικοινωνίας μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν (που αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές του Άσαντ το εξωτερικό), ώστε να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος.

Η αεροπορία του καθεστώτος Άσαντ βομβαρδίζει τακτικά τζιχαντιστικούς στόχους στην Ράκα και την Αλμπού Καμάλ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού μετέφερε στο Reuters πως, ναι μεν το φερομενο κρησφύγετο του ελ-Χακίμ βομβαρδίστηκε αλλά δεν έχει εξακριβωθεί αν ο εξτρεμιστής έχασε την ζωή του.

Στις 7 Ιανουαρίου, δύο ένοπλοι τζιχαντιστές εισέβαλαν στα γραφεία του Cahrlie Hebdo, σκοτώνοντας 17 ανθρώπους. Λίγο αργότερα, τρίτος ένοπλος σκότωσε έναν αστυνομικό και κράτησε ομήρους μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας τέσσερις από αυτούς, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών αρχών.
Πηγή: skai.gr