Προς την ακροδεξιά στρέφονται οι έρευνες για την επίθεση στο Ντόρτμουντ

Νέα ανάληψη ευθύνης για την τριπλή βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ φαίνεται πως ερευνούν οι γερμανικές Αρχές, εν μέσω αμφιβολιών για το αρχικό σενάριο που έβλεπε ισλαμιστικά κίνητρα πίσω από το χτύπημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, την Πέμπτη οι Αρχές έλαβαν ένα email που περιείχε ακροδεξιά ρητορική. Ο συντάκτης της ηλεκτρονικής επιστολής ανέφερε τον Αδόλφο Χίτλερ, κατήγγειλε την «πολύπολιτισμικότητα» και χαρακτήριζε την επίθεση στο Ντόρτμουντ ως «τελευταία προειδοποίηση».

Αρχικά η προσοχή των Αρχών είχε πέσει σε ισλαμιστές, λόγω τριών πανομοιότυπων σημειωμάτων ανάληψης ευθύνης που είχαν βρεθεί στο σημείο της επίθεσης και περιείχαν ακραία θρησκευτικά μηνύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους δημόσιους σταθμούς NDR και WDR, μετά από προσεκτική εξέταση των σημειωμάτων η Αστυνομία εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα τοποθετήθηκαν ώστε να εξαπατήσουν τις Αρχές και να στρέψουν τις υποψίες σε ισλαμιστές.

Ένας 25χρονος Ιρακινός, που πιστεύεται ότι στο παρελθόν είχε πολεμήσει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση.

Παρά ταύτα, η Αστυνομία και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν σύνδεση του συλληφθέντα με την επίθεση στο Ντόρτμουντ και η κράτησή του πηγάζει πρωτίστως από την ισλαμιστική του δράση, καθώς εκτιμάται ότι μετά την άφιξή του στη Γερμανία, το 2016, διατήρησε επαφές με στελέχη του ISIS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι γερμανικές Αρχές εξετάζουν πολιτικά κίνητρα πίσω από το χτύπημα.

Το πρώτο 24ωρο μετά την επίθεση της Τρίτης οι Αρχές εξέτασαν διάφορες ακροαριστερές αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αναλάμβαναν την ευθύνη, όμως στη συνέχεια η εισαγγελία ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό αυτό το σενάριο.
Πηγή: skai.gr