Κλείσιμο

Κόσοβο: Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα των τζιχαντιστών μέσα στις γιορτές

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές του Κοσόβου για πιθανές επιθέσεις σε βάρος πολιτικών και κρατικών ιδρυμάτων κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, μετά από σχετικές πληροφορίες της αστυνομίας.

Χθες, και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα προειδοποιούσε τους Aμερικανούς πολίτες για τον κίνδυνο βίαιων επεισοδίων στην περιοχή. Στην οδηγία της πρεσβείας σημειωνόταν πως οι τρομοκράτες ενδέχεται να σκοπεύουν να χτυπήσουν «εύκολους στόχους», όπως εκκλησίες, εμπορικά κέντρα και γήπεδα.

Οι περιπολίες της αστυνομίας έχουν αυξηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ αξιωματικοί των αρχών που επικαλείται το Reuters, δήλωσαν πως οι βάρδιες τους επιμηκύνθηκαν, εκτάκτως, από 8 σε 12 ώρες.

Η κυβέρνηση αποφεύγει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες πάντως, κάνοντας γενικά λόγο για άτομα που μπορεί ήδη να καταζητούνται στο εξωτερικό και τα οποία ίσως συνδέονται με χώρες που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Το Κόσοβο ανησυχεί για την δραστηριότητα ντόπιων πιστών στο Ισλαμικό Κράτος που ενδέχεται να εμπνευστούν από την νοοτροπία και τις τακτικές των εξτρεμιστών, εξαπολύοντας παρόμοιες επιθέσεις σε αστικά κέντρα.

Υπολογίζεται πως περίπου 300 Κοσοβάροι είχαν μεταβεί στο πρόσφατο παρελθόν στη Συρία για να πολεμήσουν στις γραμμές των τζιχαντιστών και οι αρχές φοβούνται τώρα όσους έχουν επιστρέψει πίσω από τις ζώνες των μαχών.

Τον Νοέμβριο, η αστυνομία του Κοσόβου συνέλαβε 19 ύποπτους για σχεδιασμό τρομοκρατικών χτυπημάτων και δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή: skai.gr