ΗΠΑ: Σκόπιμη παραπληροφόρηση οι συριακοί ισχυρισμοί για εκατόμβη θυμάτων

Ο πολυεθνικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διαψεύδει τους ισχυρισμούς τους συριακού στρατού που κατηγορεί την Αμερική και τους συμμάχους της για εκατόμβη θυμάτων από αεροπορική επιδρομή κατά παράνομων προμηθειών δηλητηριώδους αερίου.

Η συριακή πλευρά εξηγεί πως τα χημικά ανήκαν μεν στο Ισλαμικό Κράτος,αλλά  ο βομβαρδισμός τους απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα τοξικές ουσίες που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.

Το επεισόδιο σύμφωνα με τον συριακό στρατό συνέβη στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ αλλά ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, σμήναρχος των ΗΠΑ Τζον Ντόριαν, αρνείται πως έγινε οποιαδήποτε αεροπορική επιχείρηση στην περιοχή ενώ, για την ώρα, δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση από οποιαδήποτε άλλη, ανεξάρτητη πηγή. 

«Ο συριακός ισχυρισμός είναι ανακριβής και πιθανότατα εκ προθέσεως παραπληροφόρηση», ανέφερε από την πλευρά του ο Ντόριαν.

Την περασμένη εβδομάδα, αεροπορική επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούρ είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 90 ατόμων. Η Δύση απέδωσε την επίθεση στο καθεστώς του Άσαντ και δύο ημέρες μετά, ακολούθησε η απάντηση των ΗΠΑ που ισοπέδωσαν με 59 πυραύλους «τόμαχοκ» αεροπορική στρατιωτική βάση έξω από την Χομς. 

Ήταν η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον έθεσε στο στόχαστρο τη συριακή κυβέρνηση καθώς, έως την προηγούμενη Παρασκευή, όλες οι επιχειρήσεις της στρέφονταν κατά στόχων του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.
Πηγή: skai.gr