Άνθρωπος του ISIS αλλά άσχετος με το Ντόρτμουντ ο ιρακινός ύποπτος

Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ φαίνεται πως ήταν ο ισλαμιστής που κρατήθηκε στη Γερμανία μετά την τριπλή βομβιστική επίθεση κοντά στο λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, χωρίς όμως έως τώρα να έχουν έλθει στο φως στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή του στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές Αρχές, ο ύποπτος ονομάζεται Αμπντούλ Μπεσέτ Α. και εντάχθηκε στις τάξεις του ISIS στην πατρίδα του, το Ιράκ, περίπου το 2014. Φέρεται μάλιστα να ήταν επικεφαλής 10μελούς ομάδας τζιχαντιστών που έλαβε μέρος σε απαγωγές και δολοφονίες.

Ο 26χρονος άνδρας έφτασε στη Γερμανία το 2016, ταξιδεύοντας μέσω Τουρκίας, και φαίνεται πως διατήρησε επαφές με μέλη του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Αν και έως τώρα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για εμπλοκή του στην βομβιστική επίθεση στο Ντόρτμουντ, οι εισαγγελείς διέταξαν την έκδοση εντάλματος κανονικής σύλληψης, παρατείνοντας έτσι την κράτηση του υπόπτου. Έχει επίσης ελεγχθεί το σπίτι του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ο ύποπτος παρακολουθούνταν εδώ και καιρό από την Αστυνομία, χωρίς να έχει εντοπιστεί κάτι. Δεν είναι γνωστό πώς η έρευνα για την επίθεση στο Ντόρτμουντ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική, οδήγησε στον 26χρονο.

Από τις εκρήξεις τραυματίστηκε στο χέρι ένας παίχτης της Μπορούσια, ο οποίος χειρουργήθηκε και αναρρώνει.

Οι βόμβες, που εξερράγησαν κοντά στο λεωφορείο της ομάδας ενώ αναχωρούσε για τον αγώνα Champions League με τη Μονακό, περιείχαν αιχμηρά αντικείμενα και είχαν ακτίνα δράσης περίπου 100 μέτρα.

Έως τώρα υπάρχει σειρά αναλήψεων ευθύνης, από πιθανούς ισλαμιστές και ακροαριστερούς, αν και οι Αρχές έχουν αποσαφηνίσει ότι συνεχίζουν τις έρευνες προς όλες της κατευθύνσεις.
Πηγή: skai.gr